Ukraina – växande destination för surrogatmoderskap

19 mars 2018

Ukraina, ett av Europas fattigaste länder, har snabbt blivit det nya landet dit många som letar efter en surrogatmamma söker sig. Pengarna som erbjuds attraherar många unga kvinnor, men det finns stor oro att de utnyttjas.

Utländska par har kommit till Ukraina för surrogatmoderskap i allt större skala sedan 2015, när fler och fler länder i Asien började förbjuda surrogatmoderskap för utlänningar efter rapporter om utnyttjande. Läs mer >> En del av förklaringen är att det i Ukraina arrangeras surrogatmoderskap till en bråkdel av vad det kostar i t.ex. USA.

Den ukrainska parlamentsledamoten och läkaren Olga Bogomolets tror att anledningen varför så många kvinnor nu ställer upp som surrogatmammor i Ukraina hänger ihop med landets snabbt sjunkande levnadsstandard. Ekonomin drabbades av en djup lågkonjunktur 2014 och 2015, delvis på grund av den pågående konflikten i östra Ukraina mellan militären och ryska separatister. Hon menar vidare att branschen inte är tillräckligt reglerad och att bristen på övervakning kan utsätta både surrogatmammor och det beställande paret för risker.

– Efterfrågan på surrogatmoderskap i Ukraina har förmodligen ökat med 1 000 procent under de senaste två åren. Landet har nästan oavsiktligt blivit ett av få som tillåter surrogatturturism, säger Sam Everingham från Families Through Surrogacy, en surrgatförmedling i Sydney.

Ukrainas liberala lagstiftning

Bortsett från att surrogatmoderskap är lagligt lockar Ukrainas liberala lagstiftning blivande föräldrar till surrogatbarn. Det beställande paret erkänns som biologiska föräldrar från befruktningen och det finns ingen reglering om hur mycket en surrogatmamma kan ta betalt, vilket i teorin innebär en öppen marknad där kvinnor kan kräva sitt pris. Men beroende på varifrån paret kommer kan processen att föra barnet ur landet bli en byråkratisk mardröm, och par från vissa länder, som t.ex. Storbritannien, behöver ofta stanna kvar i flera månader efter förlossningen. Medan många kliniker i Ukraina verkar fungera öppet och behandlar kvinnorna väl, talas det även om kliniker med låg vårdkvalitet, embryon som byts ut i hemlighet och för många beställarpar och surrogatmammor för att upprätthålla tillräcklig vård.

– Vi har sett exempel där ukrainska surrogatförmedlingar har vägrat att betala surrogatmamman om hon inte följer strikta krav eller om hon får missfall. Det finns några fruktansvärda exempel där kliniker verkligen behandlade surrogatmamman i Ukraina illa om saker inte utvecklats till parets fördel, säger Sam Everingham.

”Det fanns mammakänslor”

Surrogatmammorna stödjer ofta varandra och påminner varandra om att man måste se surrogatmoderskap som ett arbete, skriver brittiska BBC. Surrogatmamman Jana berättar i en BBC-rapport om barnet hon gav bort direkt efter förlossningen när hon låg utmattad i sin sjukhussäng.  

– Det fanns mammakänslor och jag tänkte på barnet när jag återvände hem. Man måste vara en kall person att inte känna det här. Men när man ser glädjen och leenden hos de biologiska föräldrarna, inser man att barnet har det bra och att föräldrarna är glada, berättar Jana för nyhetstjänsten BBC.

Källa: BBC (www.bbc.com)