Utmaning att få fram rätt abortstatistik i Uganda

19 september 2018

En ny studie från amerikanska Guttmacherinstitutet och Ugandas Makerereuniversitet dokumenterar för första gången antalet aborter och abortrelaterade komplikationer hos ugandiska flickor i åldern 15–19 år. År 2013 gjordes 57 000 aborter i den åldersgruppen.

I Uganda är abort endast tillåten om kvinnans liv är i fara, vid fosteravvikelser, om kvinnan är hiv-positiv eller om graviditeten är en följd av våldtäkt eller incest. I sådana situationer har kvinnan även rätt till vård efter abort. Enligt en studie, som publicerats i facktidskriften Contraception (doi.org/10.1016/j.contraception.2018.07.135), blev runt 2,3 miljoner kvinnor gravida i Uganda 2013, varav 386 000 flickor mellan 15 och 19 år. Cirka 57 000 av dem, dvs. 15 procent, gjorde abort. Läs mer >> 

Studien gjordes mellan juni och november 2013 av Makerere University School of Public Health och Guttmacherinstitutet på 418 vårdcentraler i 37 av landets distrikt. En av studieförfattarna, Justine Bukenya, konstaterar att antalet aborter är svårt att mäta:

– Kvinnor vill inte prata om det. Vi intervjuade bara flickor som hade besökt vårdcentraler för att behandla komplikationer efter abort. Dessutom tog vi inte med ungdomar i åldern 10–14 år. Så resultaten är bara toppen av ett isberg, säger Justine Bukenya till tidningen The Daily Monitor.

"Vi har lämnat de unga i sticket"

Dorothy Balaba, som företräder organisationen Population Services International i Uganda menar att bara vissa ungdomar vågar gå till vårdcentraler för vård efter abort:

– En typisk ung flicka är rädd att berätta om sin graviditet. Många av dem dör i händerna på kvacksalvare och vi lär aldrig känna flickorna. Ungdomar har rätt att få rätt information och det är här vi har lämnat de unga i sticket, säger Dorothy Balaba.

I Uganda görs uppskattningsvis 800 aborter varje dag. Huvudstaden Kampala har det högsta antalet med 77 aborter per 1 000 kvinnor jämfört med den västra delen av landet där det görs 18 aborter per 1 000 kvinnor. Läs mer >> 

Studiens slutsats är att det höga antalet aborter bland sexuellt aktiva flickor i tonåren lyfter fram det viktiga behovet av att förbättra familjeplanering för unga i Uganda. I stället för att behandla ungdomar som en homogen grupp bör man förstå hur äktenskap och andra sociala faktorer formar den reproduktiva hälsan, skriver studieförfattarna. Läs mer >> 

Källor: Guttmacherinstitutet (www.guttmacher.org) och The Daily Monitor (www.monitor.co.ug)