Argentina planerar att legalisera abort

19 november 2019

Argentinas nyvalde president, Alberto Fernández, lovade att legalisera abort så fort han har tillträtt den 10 december. Påve Franciskus har uppmanat sina forna landsmän att göra motstånd mot legaliseringen.

Alberto Fernández vill omgående lägga fram ett lagförslag till kongressen som, om det godkänns, gör Argentina till den första stora latinamerikanska nationen som tillåter abort. Med sina nästan 45 miljoner invånare följer landet den mindre grannen Uruguay, som legaliserade abort 2012 och Kuba 1965.

– Jag är en aktivist som vill få slut på att abort är ett brott. Det kommer att finnas ett lagförslag framlagt av presidenten. Jag vill inte att den här debatten skall vara en strid mellan progressiva och konservativa, mellan revolutionärer och bakåtsträvare, det här är en folkhälsofråga, säger Alberto Fernández i en intervju i argentinska media.

Påvens hemland

Argentina har under många år motsatt sig legaliseringen av abort. Ett lagförslag som presenterades av kvinnorättsaktivister avvisades av senaten med 38 mot 31 röster förra året, efter att dåvarande presidenten Mauricio Macri vägrade att godkänna det. Läs mer >> 

Påve Franciskus har uppmanat sina forna landsmän att göra motstånd mot legaliseringen av abort. Argentina, där enligt senaste folkräkningen från 2011 är 92 procent av befolkningen katoliker, skulle bli det första ”katolska landet” att tillåta abort. I Uruguay beräknas 41 procent av befolkningen vara katoliker och på Kuba 60 procent. Abort är också lagligt i Sydamerikas engelsktalande Guyana.

Källa: The Guardian (www.theguardian.com)