Bred kritik mot italienskt domslut för dödshjälp

08 oktober 2019

I Italien, där dödshjälp inte är lagligt, fastslog en domstol att obotligt sjuka personer kan få dödshjälp om de upplever ett "outhärdligt lidande". Domen kritiseras bl.a. av den italienska biskopskonferensen och en stor grupp läkare som inte vill medverka vid dödshjälp. 

Domen rörde dödshjälpsförespråkaren Marco Cappato, som stod anklagad för att ha hjälpt en 40-årig ryggmärgsskadad man att avsluta sitt liv på en dödshjälpsklinik i Schweiz. Domstolen fastställde att den som hjälper en person med en "obotlig sjukdom" att begå självmord inte skulle få straff. Domstolen klargjorde att beslutet hade fattats i förväntan om att parlamentet skulle göra relevanta ändringar av befintlig lag. Italien förbjuder assisterat självmord och dödshjälp med risk upp till 12 års fängelse. 

Kritik mot domen

– Detta är mycket oroande nyheter. Denna domstol har med ett pennstreck legaliserat både assisterat självmord och dödshjälp, trots starkt motstånd från många i Italien. Det verkar alarmerande att beslutet möjliggör dödshjälp för personer med kroniska, icke-livshotande tillstånd, säger Gordon Macdonald, ordförande för den brittiska organisationen Care Not Killing. 

Den italienska biskopskonferensen uttrycker att deras största oro är "den underförstådda kulturella impulsen, som kan få lidande människor att tro om de får avsluta sitt liv är det ett beslut om värdighet". De hänvisar vidare till påvens uppmaning vid en konferens för den italienska läkarföreningen i september: "Vi kan och måste avvisa frestelsen – också föranledd av lagändringar – att läkarvården används till att stödja patientens eventuella vilja att avsluta sitt liv, ge hjälp till självmord eller direkt orsaka döden genom dödshjälp", sade påve Franciskus till läkarna den 20 september. 

– Vi riskerar att sprida en dödens kultur när vi egentligen borde göra allt för att sprida en kultur som älskar livet och försöker försvara det till dess slut, säger kardinal Angelo Becciu till nyhetstjänsten Novena.

Rätt till samvetsfrihet

Italiens parlament förväntas nu diskutera domstolens beslut. Den italienska biskopskonferensen uppmanar politikerna att "i möjligaste mån erkänna alla sjukas värdighet så som kyrkan gör" samt att respektera och skydda vårdpersonalens rätt till samvetsfrihet. 

Enligt Giuseppe Battimelli, vice ordförande för den italienska katolska läkarföreningen, är mer än 4 000 läkare beredda att stå upp för sin rätt till samvetsfrihet och kommer inte att delta vid assisterade självmord. 

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har uttryckt förbehåll för domen i en kommentar till den italienska tidningen Corriere della Sera. Han menar att som jurist och katolik "tvivlar han inte om rätten till liv men på rätten att få avsluta sitt liv"

– Att välja att avsluta sitt liv och att be om hjälp från vårdpersonal för det, som måste vara specialiserade – där får visst tvivel vara tillåtet. Och om man kommer till det, måste man åtminstone erkänna samvetsfrihet för alla som inte känner sig kapabla att delta, säger premiärminister Giuseppe Conte. 

Källor: NovenaEuropeChurchNews (novenanews.com), RFI (en.rfi.fr) och BBCNews (www.bbc.com)