Brittisk domstol ger hjärnskadad kvinna rätt till ivf

05 november 2019

I Storbritannien fick en hjärnskadad kvinna tillstånd till konstgjord befruktning för att hon ska få en mening med livet. Samma domare beordrade abort för en kvinna med inlärningssvårigheter. 

I den brittiska domstolen Court of Protection, som är förmyndare för personer som saknar förmåga att fatta egna beslut, beslöt domaren Nathalie Lieven att en 30-årig kvinna skall få genomgå ivf-behandling. Kvinnan är ensamstående och lever med sina föräldrar i Kina. Hon blev påkörd av en buss 2012 och har därefter nedsatt mental förmåga och andra hälsoproblem för vilket hon erhöll 2,5 miljoner pund (ca 31 milj. kr) i kompensation. 

Domaren Nathalie Lieven, som inte har träffat kvinnan, konstaterade att det "känns som att barnet kommer att ge mer mening och syfte till hennes liv". Domstolsbeslutet krävdes för att kvinnan inte på egen hand kunde besluta om hon skulle spendera pengarna hon fick i kompensation på ivf-behandling. Kvinnan planerar nu att få den i USA. 

Domarens beslut skiljer sig diametralt från ett domslut i juni där hon beordrade abort hos en kvinna med inlärningssvårigheter mot kvinnans och hennes familjs önskemål. Motiveringen i detta fall var att kvinnan inte ensam skulle kunna ta hand om barnet – vilket också är fallet med den kinesiska kvinnan. 

Källor: BioEdge (www.bioedge.org) och The Guardian (www.theguardian.com)