Europadomstolen tar upp belgiskt dödshjälpsfall

09 januari 2019

I veckan accepterade den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna att ta upp fallet Tom Mortier, vilket gäller en man, vars mamma fick dödshjälp i Belgien fastän hon var fysisk friskt och utan att hennes anhöriga informerades.

De belgiska myndigheterna har hittills vägrat att ta upp fallet, vilket betyder att Europadomstolen nu är den enda chansen för Tom Mortier att söka rättvisa för dödshjälpen som tog hans mammas liv. Läs mer >>

Läkaren som gav dödshjälp till Tom Mortiers mamma, utan att informera hennes familj, har varit en av de mest framstående förespråkarna av dödshjälp i Belgien. Läs mer >> 

– Vi välkomnar domstolens beslut att höra prejudikatet som gäller rätten till liv – särskilt för de mest sårbara i samhället. Internationell rätt har aldrig etablerat en så kallad "rätt att dö". Tvärtom bekräftar den rätten till liv – särskilt för de mest utsatta bland oss. En titt på de sorgliga omständigheterna i detta fall avslöjar lögnen att dödshjälp skulle vara bra för samhället, säger Robert Clarke, den jurist som representerar Tom Mortier inför domstolen.

Tom Mortiers mamma fick dödshjälp 2012. Utan föregående samråd informerades sonen en dag senare på telefon med förklaringen att hon hade lidit av en "obotlig depression". Den belgiska lagen om dödshjälp anger att personen måste vara i ett "medicinskt utsiktslöst tillstånd av konstant och outhärdligt fysiskt eller psykiskt lidande som inte kan lindras, till följd av allvarlig och obotlig sjukdom eller olycka". Tom Mortiers mamma var fysiskt frisk och psykiatern som behandlat henne sedan 20 år bekräftade att hon inte uppfyllde kraven i den belgiska dödshjälpslagen.

Dödshjälpens tragiska konsekvenser

– Det stora problemet i vårt samhälle är att vi tydligen har förlorat meningen med att ta hand om varandra. Min mamma hade ett allvarligt psykiskt problem. Hon kämpade med depression under hela sitt liv. Hon behandlades i flera år av psykiatriker och så småningom bröts kontakten mellan oss. Ett år senare fick hon en dödlig injektion. Varken onkologen, som gav henne dödshjälp, eller sjukhuset hade informerat mig eller någon av mina syskon om att vår mamma ens övervägde dödshjälp, säger Tom Mortier.

– I Belgien är det sluttande planet mycket synligt, och vi ser de tragiska konsekvenserna i det här fallet. Enligt den senaste regeringsrapporten dödas mer än sex personer varje dag på detta sätt, och det kan fortfarande vara toppen av isberget. Siffrorna avslöjar sanningen att när lagen väl godkänns kan effekterna inte längre kontrolleras. Belgien har försatt sig i ett läge som i bästa fall underförstått säger till sina mest utsatta medborgare att deras liv inte är värda att leva, säger Paul Coleman, direktor för ADF International.

Källa: ADF International (adfinternational.org)