Fler delstater i USA drar ny gräns för abort vid första hjärtslaget

26 mars 2019

I USA har nu flera delstater dragit gränsen för abort vid den tidpunkt då man kan se det ofödda barnets hjärtslag med ultraljud. Motståndare till den nya lagen har redan kungjort att de överklagar den nya lagstiftningen i delstaten Mississippi.

Mississippis republikanska guvernör undertecknade förra veckan en av USA:s strängaste abortlagar, som förbjuder abort efter att hjärtat börjat slå, vilket sker i sjätte graviditetsveckan. Enligt den nya lagen kan läkare som utför aborter efter att fostrets hjärta börjat slå riskera att bli av med sin legitimation. Undantag gäller vid hälsorisk för kvinnan och om barnet är ett resultat av våldtäkt. Liknande lagar är på väg i delstaterna Iowa, Kentucky, Tennessee och Georgia. I Tennessee godkände delstatsparlamentet lagen förra veckan med 66 mot 21 röster:

– Det är inte särskilt komplicerat. Vi har ansvar som företrädare för våra distrikt, för våra medborgare, för att se till att livet, oskyldigt liv, är skyddat i alla stadier. Vi kommer att kunna tillföra lite sunt förnuft i vår lagstiftning, säger republikanen Matthieu Hill, som sitter i delstatsparlamentet i Tennessee. Bill Lee, Tennessees guvernör, är känd för sin pro-life-inställning och kommer med all sannolikhet att skriva under lagen när den passerat senaten.

Livets helighet

Brian Kemp, guvernör i Georgia, menar att lagen skulle bidra till att bevara livets helighet och upprätthålla republikanska politikers löften att begränsa aborter. Lagförslaget i Georgia har godkänts av delstatsparlamentet och går nu vidare till delstatssenaten.

– Om ett hjärtslag används för att bestämma när livet är slut, borde det användas för att fastställa när livet börjar, säger kongressledamoten Ed Setzler från Georgia.

Politikerna utmanar därmed högsta domstolens beslut om kvinnors rätt till abort, det så kallade Roe v. Wade-beslutet från 1973, och hoppas få stöd av den konservativt dominerade högsta domstolen. I november avfärdade en amerikansk federal domare en lag i Mississippi som förbjöd aborter efter graviditetsvecka 15 med motivering att den "otvivelaktigt" strider mot kvinnors grundlagsskyddade rättigheter.

Motståndare till den nya lagen har kungjort att man kommer att försöka bestrida den:

– Det här är en av de mest restriktiva abortlagarna och vi kommer att ta Mississippi till domstol för att se till att den aldrig träder i kraft. Detta förbud är precis som det 15-veckors förbud som guvernören undertecknade för ett år sedan. Det är grymt och helt klart mot grundlagen, säger Hillary Schneller, jurist hos den globala abortorganisationen Center for Reproductive Rights.

Förra veckan blockerade en federal domare Kentuckys abortlag om fostrets hjärtslag och samma sak skedde i Iowa i januari. Läs mer >> 

Källor: Reuters (uk.reuters.com) och Génèthique (www.genethique.org)