Föräldrar till funktionshindrade protesterar mot Nya Zeelands planerade abortlag

25 september 2019

Nya Zeelands regering arbetar på ett lagförslag som skall tillåta abort fram till förlossningen när fosterdiagnostiken pekar på funktionshinder. Nu protesterar föräldrar till barn med Downs syndrom. De säger att klimatet har hårdnat sedan fosterdiagnostik för funktionshinder infördes för cirka tio år sedan. 

Medan föräldrar till funktionshindrade barn befarar att de blir en minoritet menar de som förespråkar fosterdiagnostik och den nya abortlagstiftningen att det handlar om att ge kvinnor information och valmöjligheter. Nu vittnar föräldrar till barn med Downs syndrom om påtryckningarna de utsattes för att göra abort. 

Jag minns tydligt den konversationen och vilken förändring den innebar för oss. Vi var så uppspelta och glada och plötsligt blev vi fråntagna alla våra förväntningar och förhoppningar. Jag kom bara över chocken eftersom jag blev kände en vuxen person med Downs syndrom som lugnade mig, berättar Rachel Price vars dotter Eden har Downs syndrom. 

”Är som alla andra barn”

Gabriel Morton Jones är det fjärde av sex barn och på väg att flytta hemifrån. Hans mamma Helen säger att Gabriel är som alla andra barn och livet med Downs har lärt henne mycket: 

Idag är det vi har så annorlunda än det vi hade för 20 år sedan. Jag går avsiktligt långsammare, det har jag lärt mig av honom. Man får ta varje dag som den kommer och försöka att inte oroa sig för framtiden, säger Helen Morton Jones. 

”Valmöjligheter har den som får information”

Aggie Brown adopterade sonen Reuben som nyfödd. Hans biologiska mamma utsattes av läkarna för påtryckningar att abortera honom pga. diagnosen Downs syndrom, vilket ledde till att hon slutade gå till undersökningarna: 

Han är fantastisk. Han har verkligen vänt våra liv upp och ner, och definitivt till det bättre. Vi älskar honom som han är. Han är väldigt fräck och bossig ... vi är bara så välsignade att ha honom i våra liv. Verkliga valmöjligheter har bara den som får all information och försäkring om stöd, påpekar Aggie Brown. 

Allt färre födda med Downs syndrom

Diane Burnett berättar att hon för åtta år sedan när hon födde sin dotter Jada, som har Downs syndrom, utsattes för press när hon tackade nej till fosterdiagnostik:   

– Jag ville inte ha den pressen från läkare som ville att jag skulle göra abort. Kvinnor får inte hela bilden av diagnosen. Det ges mycket medicinsk och klinisk information. Siffror om hjärtsjukdomar, hälsotillstånd, hörselnedsättning och synproblem. Man får aldrig veta hur det faktiskt är att få ett barn med Downs syndrom, säger Diane Burnett. 

Enligt Nya Zeelands Downs förening har antalet födda med Downs minskat från en av 750 till en av 1 200. 

Källor: Right to life (righttolife.org.uk) och Radio New Zealand (www.rnz.co.nz)