Framgångsrik operation av ofött barn med ryggmärgsbråck i livmodern

05 mars 2019

I Storbritannien aborteras runt 80 procent av de ofödda barn som upptäcks ha ryggmärgsbråck, en medfödd skada i ryggmärgen som ofta leder till fysisk funktionsnedsättning. Nyligen lyckades dock läkare i London för första gången i landet framgångsrikt operera ett barn med ryggmärgsbråck redan i livmodern.

Operationen på den lilla flickan med ryggmärgsbråck gjordes under graviditetsvecka 24, och hon förväntas födas i april. Ingreppet var en av de första operationerna på ryggmärgsbråck som utförts i Storbritannien inom den offentliga vården och gjordes av läkarna som fått vidareutbildning i Belgien, där operationen har varit tillgänglig i flera år. Läs mer >> 

– Jag vårdades av de mest erkända kirurgerna från hela världen från University College Hospital i London och Belgien, förklarar flickans mamma, 26-åriga Bethan Simpson för tidningen The Daily Mail.

"Hon förtjänar att leva"

Vid ultraljudsundersökningen i vecka 20 upptäcktes att barnets huvudomfång inte var normalt. Ytterligare undersökningar visade ryggmärgsbråck vilket inträffar när en del av ryggraden inte sluts runt ryggmärgen, som då inte skyddas under fosterutvecklingen, vilket i regel innebär livslånga funktionshinder som förlamning, nedsatt funktion av urinblåsa och tarm, överdrivet vätsketryck i hjärnan och kognitiva funktionshinder. Om skadan rättas till under graviditeten är sannolikheten större att barnet skall kunna gå, jämfört med barn som opererats strax efter födseln.

– Vi erbjöds att fortsätta graviditeten, abort eller ett nytt alternativ som kallades fosteroperation. Man skulle rätta till henne innan hon föds. Vi var tvungna att göra det. Operationen utfördes under den 24:e graviditetsveckan och gick bra. Tyvärr aborteras 80 procent av barnen i England med diagnosen ryggmärgsbråck. Vår dotter har samma potential som var och en av oss. Jag känner att vår baby sparkar mig hela tiden, det förändras aldrig. Hon är speciell, hon är en del av historien och vår dotter har visat hur mycket hon förtjänar att leva, berättar Bethan Simpson.

Källor: The Daily Mail (www.dailymail.co.uk) och Génèthique (www.genethique.org)