I Indien födde 73-åring tvillingar efter ivf

10 september 2019

I Indiens delstat Andhra Pradesh födde en 73-årig kvinna nyligen tvillingar. Hennes 82-åriga make fick en stroke dagen efter och behandlas på sjukhus. Indiska myndigheter har nu börjat prata om åldersgräns för ivf. 

Mangayamma Yaramati och maken Sitarama Rajarao försökte redan 1962 att få barn och led under det sociala stigmat att vara barnlös: 

– De kallade mig för barnlös dam. Vi försökte många gånger och träffade många läkare, så detta är den lyckligaste tiden i mitt liv, säger Mangayamma Yaramati till tidningen HindustanTimes. 

Barnen blev till med hjälp av donerade ägg som befruktades med makens spermier. Graviditeten konstaterades i januari och sedan dess höll läkarna kvinnan under uppsikt på sjukhuset för att undvika komplikationer. Förlossningen skedde via kejsarsnitt: 

– Hennes hälsotillstånd övervakades hela tiden av kardiologer, invärtesmedicinare, gynekologer och dietister. Eftersom det med tanke på hennes ålder är väldigt svårt för henne att föda normalt var vi tvungna att göra kejsarsnitt. Jag tror inte att hon kommer att ha några större hälsoproblem efter förlossningen. Men hon kan inte amma, vilket inte är ett problem, de kan få mjölk från mjölkbanken, säger kvinnans läkare. 

Paret hade nästan gett upp hoppet om att bli föräldrar när en 55-årig granne blev gravid genom ivf. Därför kontaktade Mangayamma Yaramati en ivf-läkare förra året och behandlingen inleddes. 

Indien saknar riktlinjer för ivf

På frågan om vem som skulle ta hand om barnen om något skulle hända föräldrarna, svarade pappan: 

– Vad som än skulle hända kommer att hända, allt är i Guds händer. 

Endast en dag efter döttrarnas födelse fick han en stroke och behandlas för närvarande på sjukhus. 

Tvillingarnas födelse har återigen väckt frågor om huruvida läkare skall kunna ge ivf-behandling till äldre kvinnor i Indien, där det saknas strikta regler. De senaste åren har ca 2 000 illegala kliniker öppnat. Tidigare i år meddelade myndigheterna att de överväger en övre åldersgräns för ivf. Läs mer >> 

 Källor: BBC (www.bbc.com), HindustanTimes (www.hindustantimes.com) och BioEdge (www.bioedge.org)