Jämställdhetsråd råder G7-ledare att främja abort för bättre jämställdhet

02 september 2019

Ett internationellt jämställdhetsråd rekommenderar G7-ledare att lagstifta om obegränsad abort och censur av pro-life-webbsidor för att främja jämställdhet mellan könen.

Under Kanadas ordförandeskap i G7-gruppen grundades förra året ett jämställdhetsråd, vars 35 medlemmar har som uppgift att arbeta mot "ojämlikhet mellan könen". Den franska presidenten förlängde under sitt ordförandeskap i år rådets mandatperiod. Vid G7-toppmötet i Biarritz i Frankrike den 25 augusti, överlämnade jämställdhetsrådet ett dokument med rekommendationer till världsledarna.

För att främja jämställdhet mellan könen och för att stärka flickor och kvinnor rekommenderar jämställdhetsrådet "förbud mot felinformation om säker abort" och "rätt att välja och rätt att få säker abort". De hänvisar till en fransk lag från 2017, som förbjuder "felinformation om abort när den syftar till att vilseleda kvinnor om abort". Läs mer >>

Ideologisk partisk lagstiftning

Den franska lagen har kritiserats för dess uppenbara ideologiska partiskhet och det faktum att den är så bred att den hotar webbplatser som förespråkar livet. Enligt lagen verkar det vara olagligt att uttrycka moraliska betänkligheter mot abort för att påverka en kvinna att inte göra abort.

Både Sverige och Kanada framhävs i rapporten som förebilder för sina abortlagstiftningar utan tidsbegränsning: "Kanada skyddar kvinnors liv, frihet och säkerhet genom att tillåta abort utan juridiska specifikationer om graviditetslängd. Kvinnor har, oberoende av åldern, tillgång till fri abort på sjukhus, som täcks av försäkringen. Sveriges abortlag tillåter abort fram till 18 graviditetsvecka och under speciella omständigheter fram till vecka 22. Dessutom är abort tillåtet efter vecka 22 för att rädda kvinnans liv eller hälsa", skriver jämställdhetsrådet.

Flickor väljs bort genom abort

Att jämställdhetsrådet vill främja jämlikhet mellan könen genom att driva fram abortlagstiftningar får hård kritik:

– Det är inte alls klart hur man genom att främja en extrem abortlagstiftning främjar kvinnors makt. Det är välkänt att könselektiva aborter har bidragit till att 63 miljoner kvinnor saknas bara i Indien och troligtvis miljoner fler över hela världen. Ironiskt nog främjar jämställdhetsrådet en praxis där kvinnor är de främsta offren. Allt detta kommer samtidigt som vi får veta att de brittiska statsbidragen till abortorganisationen Marie Stopes International (MSI) ökade från 905 000 brittiska pund 2006 (ca 10 milj. kr) till 48 miljoner pund 2018 (ca 572 milj. kr). Enbart 2018 gav den brittiska regeringen över 48 miljoner pund till MSI för sitt arbete utomlands, säger Catherine Robinson från organisationen Right To Life UK. Läs mer >> 

G7-gruppen består av Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA.

Källa: Right To Life (righttolife.org.uk)