Luxemburg publicerar ny dödshjälpsstatistik

29 maj 2019

I Luxemburg har dödshjälp och assisterat självmord nu varit tillåtet i tio år. Enligt aktuella uppgifter har 71 personer använt sig av möjligheten.

Storhertigdömet Luxemburg, som har en befolkning på dryga 590 000, legaliserade dödshjälp och assisterad självmord 2009, för patienter som lider av obotliga sjukdomar som orsakar outhärdlig fysisk eller psykisk smärta. Vid dödshjälp injicerar läkaren en dos läkemedel som dödar patienten, medan assisterat självmord innebär att patienten själv intar den dödliga dosen läkemedel. Av de 71 personer, som under tio år har dött på detta sätt, var det endast två som valde assisterat självmord.

Enligt kommittén som övervakar dödshjälp i Luxemburg hade majoriteten (58 personer) cancer. De flesta var över 60 år och fem var mellan 40 och 59 år. Fyrtio av dem avled på sjukhus, medan 20 valde att få dödshjälp i hemmet och tio avled på ett vårdhem.

De senaste två åren har 19 personer avlidit genom dödshjälp och fler önskade att få dö hemma än på sjukhus. Läs mer >> Sedan 2009 har över 3 000 personer registrerat en förtida begäran om dödshjälp, ifall de inte längre befinner sig i ett tillstånd att kunna välja – t.ex. ligger i koma.

Källa: Luxembourg Times (luxtimes.lu)