Majoritet av läkare i Sydafrika mot abort

04 september 2019

I Sydafrika har abortkliniker problem att hitta läkare som är villiga att utföra aborter. Medan hälsomyndigheten planerar en åtstramning av riktlinjerna för abort för att motverka detta erbjuder kyrkliga organisationer skydd vid krisgraviditet.

Sydafrikas abortlagstiftning från 1996 tillåter abort fram till tolfte graviditetsveckan. Vid våldtäkt, incest eller ekonomiska svårigheter är abort laglig fram till vecka 20. Enligt Kgaladi Mphahlele, chef för Läkare utan gränsers abortklinik i Rustenburg, är det svårt att hitta kliniker som är villiga att utföra aborter och läkare som vill skriva remisser.

Enligt nyhetstjänsten Health-E News publicerade Guttmacher-Lancet-kommissionen i Johannesburg en rapport förra året som gör gällande att endast ca åtta procent av Sydafrikas 8 000 sjukhus utför aborter.

– När en kvinna eller flicka är fast besluten att avsluta graviditeten kommer hon att göra det, oavsett säkerheten och lagstiftningen. Där det inte finns säkra aborter kommer hon att riskera sitt liv pga. osäker abort, ofta därför att en fortsatt graviditet är outhärdlig, säger Kgaladi Mphahlele.

Nya riktlinjer för att säkra familjeplaneringen

Sjuksköterskan Judiac Ranape, som utbildar läkare inom abortverksamheten menar att samvetsfriheten är ett problem. Undersökningar visar dock att majoriteten av befolkningen är starkt emot mot abort. Läs mer >> 

Enligt Thembi Zulu, programchef för sexuell och reproduktiv hälsa vid Sydafrikas hälsoministerium, får abortläkare inte tillräckligt stöd eftersom abort inte prioriteras. Myndigheten arbetar nu på nya riktlinjer som skall sätta standard på hur abort utförs för att stärka familjeplaneringen.

– Vi kommer att titta på varför kvinnor inte har tillgång till familjeplanering. Vi inser att kvinnor som önskar abort inte vill bli gravida, säger Thembi Zulu.

Skydd vid krisgraviditet

I Sydafrika finns i ärkestiftet Kapstaden den katolska organisationen Mater Homes, som ger kvinnor skydd vid krisgraviditet. "Mater Domini föddes av behovet av alternativ till abort inom ärkestiftet Kapstaden för kvinnor som kände påtryckningar att göra ett desperat beslut. När vi talar om de namnlösa, ansiktslösa och röstlösa offren för abort måste vi inkludera mammorna, som så ofta befinner sig i hjälplösa situationer, med få alternativ än att göra det svåra valet att avsluta sitt ofödda barns liv", beskriver organisationen sin verksamhet.

Källor: Health-E News (health-e.org.za) och CatholicNewsAgency (www.catholicnewsagency.com)