Nederländerna öppnar för personregistrering efter tidiga missfall och aborter

02 maj 2019

I Nederländerna kan barn som dör före födseln numera registreras i befolkningsregistret – även de som aborterats. En kvinna från Amsterdam, som ångrade en abort, registrerade nyligen sitt aborterade barn som en person i personregistret, enligt nederländska medieuppgifter.

Nederländerna ändrade nyligen lagen om personregistrering efter att 82 000 medborgare hade undertecknat en namninsamling. Initiativet togs av mammor som sökte erkännande för sina dödfödda barn. Sedan februari är det möjligt att registrera dödfödda barn i personregistret, som officiellt erkännande av att en människa har funnits oberoende åldern. För första gången rapporteras nu även möjligheten ha utnyttjats efter en abort.

Kan jag få mitt aborterade barn registrerat i befolkningsregistret?, var frågan som ställdes till en ung advokat.

– Efter fjorton veckors graviditet hade en kvinna gjort abort på en klinik i Amsterdam. Hon hade hört talas om att lagen om grundläggande registrering i befolkningsregistret hade ändrats och ville registrera sitt ofödda barn som led i att komma över aborten. Hennes aborterade foster blev registrerat, säger advokaten Don Ceder, som representerade kvinnan, till Reformatorisch Dagblad.

Vår syn på det ofödda livet

Personliga önskemål är avgörande för registrering, framgår det av parlamentsdokument. Hur långt gången graviditeten var spelar ingen roll för möjligheten till registrering och inte heller dödsorsaken. Kommunen där den aktuella kvinnan bor har nu lagt barnets namn till hennes personuppgifter.

– Denna ändring av lagen är givetvis mer än en formalitet för alla mammor som konfronteras med det. Det handlar om erkännande och uppskattning för deras sorg och för barnet som de har burit på. För mig personligen restes också frågan om vad det betyder för vår syn på det ofödda livet, också med abort till exempel, säger Don Ceder.

Källor: Reformatorisch Dagblad (www.rd.nl) och LifeSiteNews (www.lifesitenews.com)