Ny justitieminister: ingen utvidgning av dödshjälp i Kanada

26 februari 2019

David Lametti, Kanadas nya justitieminister, meddelar att regeringen avvaktar en femårsutvärdering, som kommer att göras 2021, innan lagen om dödshjälp eventuellt utvidgas.

David Lametti, som tidigare var professor i juridik, var en av fyra liberala parlamentsledamöter som röstade mot dödshjälpslagen 2016, eftersom han tyckte den var för restriktiv och gick emot grundlagen. Läs mer >> Som nytillsatt justitieminister har han sagt i en intervju att han "hyser medkänsla" med terminalt sjuka patienter som inte kan få läkarassisterat självmord, men att han inte kommer att pressa på för att ändra lagen om informerat samtycke före nästa val.

Dödshjälpsförespråkare anser att lagens krav på att allvarligt sjuka patienter måste ge "informerat samtycke" före läkarassisterat självmord gör det ouppnåeligt för många patienter i fortskridna sjukdomsstadier, som annars uppfyller alla behörighetskriterier.

– Jag hade förväntat mig att Lametti skulle ge liberalerna lite vind i seglen för att utvidga lagen på grund av hans tidigare ställningstagande om att lagen inte gick tillräckligt långt, säger Alex Schadenberg, ordförande för den kanadensiska organisationen Euthanasia Prevention Coalition.

"Under inga omständigheter"

Enligt Kanadas nuvarande lag måste patienten vara mentalt tillräknelig vid dödshjälp, och dödshjälp är förbjudet för minderåriga och personer med psykisk sjukdom. Läs mer >> 

– Först var medierna glada när han tillkännagavs som ny justitieminister, eftersom hans åsikt i frågan är känd. Alla trodde att det skulle bli en dörröppnare för att ändra lagen. Ändå kom det inte som en överraskning att regeringen inte kommer att förändra lagen före femårsperiodens utvärdering 2021. Det är ganska omöjligt för honom att utvidga den nu och gå emot regeringen, säger Aubert Martin, ordförande för organisationen Living with Dignity i Quebec.

Den nye justitieministern har berättat i medier att han aldrig personligen haft en nära anhörig som efterfrågat läkarassisterat självmord. Hans dementa mamma avled 2016 men som "troende katolik skulle hon aldrig ha samtyckt. Vi hade faktiskt den diskussionen för tio år sedan och hon sa ’under inga omständigheter’. Så jag agerade som vilket barn som helst när en förälder går igenom någonting sådant", säger David Lametti till tidningen The Star.

Källor: The Star (www.thestar.com) och Catholic Register (www.catholicregister.org)