Nytt initiativ för att få Malta att legalisera abort

12 mars 2019

På Malta grundades förra veckan en ny sammanslutning: Voice for Choice. Med sammanslutningen, ett samarbete mellan en rad olika organisationer, vill man arbeta för att landet skall avkriminalisera abort samt lagstifta för att ”gravida människors hälsa skyddas i enlighet med internationella mänskliga rättigheter genom passande abortvård”.

Voice for Choice, som lanserades i fredags vid ett evenemang i huvudstaden Valletta, "strävar efter ett samhälle grundat på lika respekt och rättvisa, fritt från diskriminering för alla genus- och minoritetsgrupper".

Man kommer också att "se till att hinder för att få tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter tas bort", "främja jämlikhet på detta område" och "ta bort skam och stigma i samband med (sådana) rättigheter".

– Abort är olagligt under alla omständigheter på Malta, men kvinnor gör det fortfarande. Eftersom Malta har gjort framsteg vad gäller social inkludering, bör vi nu titta på våra abortlagar. Som George Carlin sa, började livet för miljarder år sedan och det fortsätter fortfarande. Vi vill bara att kvinnor aldrig skall ställas inför ett fängelsestraff för sina val. Varje kvinna har sitt eget samvete och sin moral och ingen har rätt att påverka det eller döma henne, säger aktivisten Andrea Dibben till tidningen The Malta Independent.

Enligt Andrea Dibben vill alla medlemsorganisationer inom Voice for Choice att regeringen sätter avkriminalisering av abort på sin dagordning.

Källa: The Malta Independent (www.independent.com.mt)