Oro i Australien över spermadonator med 48 barn

10 april 2019

I Brisbane i Australien har det väckts oro i familjer som har upptäckt att deras barn alla har samma pappa. Totalt har donatorn gett upphov till 48 barn via en och samma klinik.

Det hela uppdagades när ett lesbiskt par fick reda på att deras grannbarn är genetisk halvsyster till deras egna barn. Paret hade fått fem barn med hjälp av en donator – en "blåögd australisk surfare" – och upptäckte en biologisk förbindelse med ett annat barn i grannskapet när de pratade med familjen på dagis.

– Mitt äldsta barn gick på dagis i en grupp med bara fyra barn. Barnskötaren är en av våra vänner och berättade att ett annat par med en dotter också använde sperma från en "surfare", berättar den ena kvinnan för pressen.

Far till 48 barn

Efter vidare samtal kom föräldrarna fram till att beskrivningen på barnens pappa överensstämde och att deras barn är biologisk släkt med varandra. Det framkom sedan att mannen gett upphov till 48 barn via fertilitetskliniken Queensland Fertility Group.

– Jag blev chockad och förvirrad. Jag trodde att sådant här var bättre reglerat och jag visste att det finns riktlinjer. Min trettonåriga dotter är helt ointresserad medan min äldsta son är väldigt intresserad av att upptäcka donatorsyskon och donatorn. De andra tre är för små för att förstå eller ha en åsikt, berättar kvinnan vidare.

Experter varnar för att produktiva spermadonatorer kan ge upphov till sociala risker för sina biologiska barn, t.ex. finns det risk för oavsiktlig incest om barnen ovetandes får ett förhållande. Läs mer >> 

Ingen begränsning i Queensland

I Australien gäller olika riktlinjer. I Victoria och New South Wales måste donatorer registrera sig samt det antal barn de har gett upphov till. För att förhindra för många halvsyskon får en spermadonator ge till tio kvinnor i Victoria och South Australia, och endast fem i New South Wales. I Queensland finns ingen begränsning, även om vissa fertilitetskliniker har satt en gräns på tio barn per donator.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)