Pennsylvanias guvernör ogiltigförklarar abortförbud vid Downs syndrom

26 november 2019

I den amerikanska delstaten Pennsylvania förhindrade guvernörens veto ett lagförslag som skulle ha förbjudit abort efter fastställd diagnos om Downs syndrom. 

Dagen efter att lagförslaget hade godkänts förkastades det av guvernör Tom Wolf. Han anser att lagen skulle begränsa kvinnor och läkare och försämra kvinnors hälsovård: "Läkare och deras patienter måste kunna välja medicinska behandlingar på grundval av bästa praxis och standard för vård", skriver guvernör Tom Wolf i ett meddelande. 

I Pennsylvania är abort fri upp till graviditetsvecka 24, förutom för att välja kön. Lagförslaget skulle ha lagt till förbudet om Downs syndrom, med undantag vid våldtäkt, incest och akuta medicinska situationer. 

Enligt det amerikanska Downsförbundet föds ca ett av 700 barn i USA – eller ca 6 000 per år med Downs syndrom. Enligt Pennsylvania Family Institute, som arbetar med familjefrågor och aktivt motverkar abort, pressar vårdpersonal kvinnor och familjer till abort efter diagnosen Downs syndrom. 

Svårt för antiabortlagar

Abortförespråkare hävdar att lagen skulle ha kränkt kvinnors rätt att fatta egna beslut om abort och varnat mot att tvinga föräldrar att få barn med kromosomavvikelser. Abortorganisationen Planned Parenthood kallade förslaget för ett grundlagsvidrigt försök att förbjuda abort i Pennsylvania. 

Delstaten North Dakota har en bredare lag om genetiska avvikelser i kraft (läs mer >>) men federala domstolar har blockerat liknande lagstiftning i Arkansas, Indiana, Louisiana Ohio och Missouri. Läs mer >> 

Källor: The New York Times (www.nytimes.com) och FoxNews (www.foxnews.com)