Psykisk ohälsa driver ännu en frisk belgiska till dödshjälp

21 oktober 2019

Den 23-åriga Kelly, från belgiska Leuven, upplevde som tonåring social ångest och lider nu av olika allvarliga psykiska hälsoproblem som lett till självskador, försökt självmord och ätstörningar. Det berättigar henne i Belgien till dödshjälp, vilket hon har ansökt om. 

För sju månader sedan fick Kelly veta att hon i sitt dåliga psykiska tillstånd är berättigad till dödshjälp och har därför lämnat in en ansökan. Hon behöver stöd från två psykiatriker och en annan läkare, som måste vara överens om att hennes psykiska smärta är outhärdlig och inte går att behandla. 

Sammanlagt 510 personer har fått dödshjälp i Belgien på grund av sin dåliga mentala hälsa sedan 2002. Belgiens lag för dödshjälp gör ingen skillnad mellan outhärdlig fysisk eller psykisk smärta. Även i Nederländerna och Luxemburg kan man få dödshjälp pga. psykisk sjukdom. Läs mer >> 

Enligt den flamländska psykiatern Joris Vandenberghe är Belgiens politik "mycket kontroversiell och väcker svåra etiska och kliniska problem". Han menar att lagstiftningen har misslyckats att säkerställa "tillräckliga kontroller och balans för ett varsamt framskridande vid en patients dödsönskan". Joris Vandenberghe menar att fler investeringar i psykiatrin skulle kunna förhindra vissa, men inte alla, förfrågningar på dödshjälp från patienter i nöd. 

Källor: The Daily Mail (www.dailymail.co.uk) och SPUC (www.spuc.org.uk)