Spanien antar ny lagstiftning för livets slutskede

13 februari 2019

Spanien har antagit en ny lag om "en värdig död", som utökar patienters rättigheter i livets slutskede. Den nya lagstiftningen väcker oro bland vissa politiker över att det rör sig om en förberedelse för legalisering av dödshjälp.

Den 20 december antog den spanska kongressens den slutliga texten i Muerte Digna-lagen – "en värdig död". Medan lagen officiellt syftar till att likställa palliativ vård mellan de olika spanska regionerna, befaras den av vissa vara ett steg mot legalisering av dödshjälp:

– När Muerte Digna-lagen slutgiltigt har godkänts blir det dags att diskutera och arbeta på lagen om dödshjälp, förutspår de spanska politikerna Marta Sorlí, Joan Olóriz Serra och Amparo Botejara. Läs mer >> 

Enligt den nya lagen skall det finnas lika tillgång till palliativ vård av god kvalitet i alla regioner i Spanien. Patienten skall ha rätt att få information om sitt hälsotillstånd för att kunna förbereda ett livslutsdirektiv om det behövs samt ha rätt till terminal sedering för att undvika lidande och kunna vägra behandling. Patientens autonomi och vilja får större tyngd och man får rätt att få tillbringa den sista tiden i enrum och inte "i ett rum med tre sängar". Därutöver innehåller lagen skrivningar om rätten till andlig vård.

Källa: Génèthique (www.genethique.org)