Spermadonator upptäcker faderskap till minst 17 donatorbarn

15 oktober 2019

Som ung läkarstudent donerade han sperma till högst fem barn som skulle leva i en annan delstat. Nu 30 år senare upptäcker han att det finns minst 17 barn, och några av dessa går i samma kyrka och skola som sönerna han har med sin fru. 

Respekt har tidigare rapporterat om hur fertilitetsindustrin utnyttjar spermadonationer till att skapa ett stort antal nära besläktade barn i flera olika familjer. Läs mer >> Fertilitetskliniken vid den medicinska högskolan i Oregon uppmuntrade Bryce Cleary och andra läkarstudenter 1989 att donera sperma till behandling av infertila par. Hans samtycke tillät att sperman skulle kunna användas för högst fem barn samt att alla mottagande kvinnor måste leva i en annan delstat. Nu tror Bryce Cleary att hans sperma har använts till åtminstone 17 barn, av vilka några bor i grannskapet. Två donatorbarn har besökt samma skolor, kyrkor och sociala aktiviteter som barnen han har med sin fru. 

Bryce Cleary har hunnit träffa tre av sina donatorbarn och känner sig "djupt besvärad" över de "moraliska, etiska och personliga skyldigheterna" han nu står inför när det gäller barnen, trots att han vet att han inte har något juridiskt ansvar gentemot dem. Familjen Cleary har tagit upp möjligheten att ett av de 17 donatorbarn en dag kan behöva en ny njure. Är han eller sönerna då skyldiga att donera en av sina? 

De skapade människor 

Sökningen begränsas till de uppgifter som finns tillgängliga på webbsidan Ancestry. Det verkliga antalet barn, som blev till med hjälp av hans spermadonation, går inte att fastställa, eftersom högskolan inte har fört register. Bryce Cleary stämmer nu kliniken. 

Allysen Allee, ett av donatorbarnen, är orolig över konsekvenserna av att det nu finns så många nära besläktade personer som hon inte känner till: 

– Jag väntar mitt tredje barn just nu. Att tänka sig att mina barn har dussintals och dussintals kusiner i samma ålder och i samma område berör. Det känns som fertilitetskliniken egentligen inte tänkte på det faktum att de skapade människor. De var hänsynslösa med det här och det känns som att det bara var pengar och siffror för dem, säger Allysen Allee. 

Källor: BioNews (www.bionews.org.uk) och Oregon Live (www.oregonlive.com)