Tysk minister anklagas för att förhindra assisterat självmord

27 februari 2019

Tysklands federala högsta instans för förvaltningsrättsliga mål, Bundesverwaltungsgericht, förklarade 2017 assisterat självmord för lagligt i "extrema undantagsfall". Hittills har dock inga ansökningar godkänts och hälsoministern anklagas nu för att personligen stå bakom det.

Enligt den tyska tidningen Der Tagesspiegel har 93 av 123 ansökningar om dödliga läkemedel avslagits av den tyska motsvarigheten till Läkemedelsverket, Bundesamt für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM), och 22 personer har hunnit avlida under tiden deras ansökan behandlats. Läs mer >> 

Enligt Der Tagesspiegel spelar hälsominister Jens Spahn en betydande roll i avslagen; i juni förra året uppmanade han BfArM att inte tillåta någon att köpa dödliga läkemedel för självmordsändamål. Den ställföreträdande hälsoministern, Lutz Stroppe, citeras i tidningen: "Det kan inte vara statens uppgift att aktivt stödja självmordsåtgärder genom officiellt, administrativt tillstånd att köpa konkreta självmordsdroger".

Hälsoministerns ingripande kritiseras av den liberala politikern Katrin Helling-Plahr, vars parti FDP har lagt en framställan till parlamentets sjukvårdsutskott med en uppmaning om att staten bör ge dödliga läkemedel till allvarligt och obotligt sjuka. Läs mer >> 

Att den tyska förvaltningsdomstolen tillåtit dödshjälp i undantagsfall kritiseras av patientorganisationen Deutsche Stiftung Patientenschutz, som grundats av Malteserorden för att representera allvarligt och terminalt sjuka patienters intressen. Organisationens ordförande Eugen Brysch påpekar att kommersiell och upprepad hjälp till självmord är förbjudet enligt lag sedan 2015. Läs mer >> Han menar att förvaltningsdomstolen med sin dom 2017 gett upphov till ett stort dilemma och att man en gång för alla måste bestämma om ett förbud mot kommersiella självmordstjänster är förenligt med grundlagen så att parlamentet kan ge tydlighet och rättslig säkerhet i lagen.

Källor: Der Tagesspiegel (www.tagesspiegel.de) och Deutsche Welle (www.dw.com)