Unga mer kritiska mot abort än föräldrarna, visar ny rapport från Nederländerna

20 november 2019

Enligt en aktuell undersökning från universitet i holländska Tilburg är nederländare i 20- och 30-årsåldern mer konservativa än sina föräldrar, särskilt när det gäller abort och dödshjälp.

Studien, som kommer att publiceras i den nederländska tidskriften för samhällsvetenskap, Mens en Maatschappij, grundar sig på uppgifter från en europeisk studie som pågått i nästan 40 år. Cirka 7 000 nederländare medverkar i forskningen och svarar på frågor om abort, dödshjälp, självmord och homosexualitet.

Majoriteten i denna grupp är fortfarande pro-choice när det gäller dessa frågor, men forskare har funnit att de som är födda på 1980- och 1990-talet är mycket mer konservativa än den så kallade babyboomgenerationen, födda mellan 1946 och 1964. Till exempel tycker drygt åtta procent av 20-åringarna och mer än elva procent av 30-åringarna att abort aldrig är motiverat jämfört med sju procent av 40-åringarna.

Humanisterna oroade

– De yngre generationerna verkar leta efter nya värden att identifiera sig med och på så sätt sträva tillbaka till förr i tiden. Det är för tidigt att säga att konservatismen ökar. Men trenden att bli allt mer radikal har helt klart upphört, säger Quita Muis sociolog vid Tilburgs universitet.

Christa Compas, ordförande för det nederländska förbundet Humanisterna, oroas av resultaten, särskilt när det gäller abort:

– Unga människor är vana att ha allt organiserat för sig. De inser inte att detta har kämpats för och att vi måste värna om den rättigheten, säger Christa Compas.

Källor: DutchNews (www.dutchnews.nl) och AD (www.ad.nl)