USA slutar finansiera forskning med fostervävnad

12 juni 2019

Sedan september har USA:s hälso- och socialdepartement granskat alla myndighetskontrakt, som berör fostervävnad, bl.a. med det amerikanska läkemedelsverket Food and Drug Administration (FDA) och den statliga forskningsfinansiären National Institutes of Health (NIH). Nu meddelar departementet att man inte längre kommer att finansiera forskning som omfattar fostervävnad.

"Att främja det mänskliga livets okränkbarhet från konception fram till naturlig död är en av Trump-administrationens högsta prioriteringar. Forskning som kräver nytt förvärv av fostervävnad från aborter kommer inte att genomföras", förklarar hälso- och socialdepartementet i ett ställningstagande. Läs mer >> 

Beslutet innebär en förändring av flera års politik från både republikaner och demokrater, som godkände forskning med hjälp av fostervävnad. För närvarade finns minst tre aktiva federala projekt som använder fostervävnad. Cirka 200 av de 50 000 universitetsprojekt som finansieras av regeringen använder fostervävnad. Läs mer >> De nya bestämmelserna påverkar inte privatfinansierad forskning.

Samtidigt meddelade hälso- och socialdepartementet att man kommer att "granska huruvida lämpliga alternativ finns som kan ersätta mänsklig fostervävnad från aborter i statligt finansierad forskning och kommer att se till att insatser för att utveckla sådana alternativ finansieras och påskyndas". Departementet har redan avsatt 20 miljoner dollar för att undersöka alternativa metoder.

Protester mot beslutet

Att detta förbud skulle komma har varit känt sedan ett tag, men trots det utlöste nyheten en bred proteststorm bland forskare:

– Att förbjuda värdefull forskning, som använder fostervävnad som annars kommer att kasseras, är meningslöst. Det blockerar viktig framtida forskning som är avgörande för utvecklingen av nya behandlingar, säger Lawrence Goldstein, specialist i regenerativ medicin vid University of California i San Diego, till nyhetstjänsten AP.

Även Sam Hawgood, rektor för University of California, där fostervävnad använts vid hiv-forskning, är upprörd:

– Vi anser att beslutet är politiskt motiverat, kortsiktigt och inte baserat på vetenskap.

"Forskning med fostervävnad har misslyckats"

Däremot anser andra att forskning som använder fostervävnad har misslyckats och inte är nödvändig:

– Det här är en stor pro-life-seger och vi tackar president Trump för initiativet. Det är skandalöst och vidrigt att vi som skattebetalare har behövt bidra till att experimentera på ofödda barns kroppsdelar. NIH har använt 120 miljoner dollar varje år på hemska, oetiska experiment på hjärtan, lever, ben och hjärnor tagna från barn som är för små och utsatta för att tala för sig själva, säger Marjorie Dannenfelser, ordförande för pro-life organisationen Susan B. Anthony List.

Källor: BioEdge (www.bioedge.org) och BioSpace (www.biospace.com)