Åklagare undersöker misstänkta fall av dödshjälp

26 november 2020

Åklagaren i belgiska Leuven har inlett utredning om ett större antal fall av dödshjälp, som är misstänkta för att inte har genomförts enligt riktlinjerna.

Information om fallen skickades anonymt till den belgiska tidningen De Standaard. Åklagarmyndigheten bekräftar att det pågår en undersökning men är förtegen om detaljerna.

Anhöriga blev först medvetna om utredningen när de intervjuades av utredaren. I ett brev skriver de: "Vår familjemedlem gick bort för två år sedan, och vi fick höra att dödshjälp förmodas ha utförts utan att läkarna informerade oss om det eller följde nödvändiga procedurer. Detta är en mycket traumatisk upplevelse för oss".

Anhöriga behöver inte informeras

Den belgiska dödshjälpslagen kräver inte att anhöriga informeras om en patients önskan att få avsluta sitt liv. Men olika läkarföreningar rekommenderar att informationsplikt införs. Läs mer >> 

I det aktuella brevet från anhöriga omnämns två läkare. Båda arbetar nära Emmaus-gruppens vårdhem, vars chef Inge Vervotte bekräftar att de två läkarna arbetar vid hemmet, men betonar att fallen i fråga inte är relaterade till vårdhemmen i sig.

Hon förklarar vidare att utredningen inleddes för mer än ett år sedan. Båda läkarna skall ha informerat henne om de berörda fallen. Patienterna skall ha tillhört läkarnas privata mottagning.

Inte alla ärenden redovisas

Professor Wim Distelmans, ordförande i landets övervakningskommitté för dödshjälp, kontaktades av utredarna sommaren 2019 men har därefter inte hört mer om fallen. Övervakningskommittén borde informeras i samtliga fall, men det sker inte alltid, säger han:

– Vissa läkare erkänner gärna det. Även när läkare lämnar in rätt pappersarbete kommer inte alla ärenden in till kommittén. Vad läkare skriver ner tar vi naturligtvis för givet är sanningsenligt. Bortsett från det, och med rätta, är alla fria att lämna in klagomål till åklagarmyndigheten om de tror att det finns anledning.

Källor: De Standaard (www.standaard.be) och The Brussels Times (www.brusselstimes.com)