Allt fler fertilitetsläkare upptäcks ha använt egen sperma vid ivf

28 september 2020

Dna-tester för att ta reda på sitt ursprung och släkthistoria är ett växande fenomen. I samma veva upptäcker en del människor även att deras biologiska far är fertilitetsläkaren, som använde sin egen sperma vid moderns ivf-behandling.

I USA växer antalet stämningsansökningar mot fertilitetsbedrägerier. I delstaterna Kalifornien och Virginia pågår just nu rättsliga processer mot två läkare som påstås ha använt sin egen sperma vid ivf-behandlingar utan att informera kvinnan.

I det första fallet upptäckte en kvinna i San Francisco att båda hennes barn har fertilitetsläkaren som far. Den biologiske fadern bär dessutom på Tay Sachs sjukdom som kan leda till förlamning, demens och blindhet. I det andra fallet informerades en kvinna i San Diego att läkaren vid ivf-behandlingen 1988 hade använt sperma från en frisk och anonym spermadonator. Det visade sig senare att läkaren hade använt sin egen sperma.

– I stället för att använda spermier från en anonym, fysiskt och mentalt frisk donator, som han lovat, använde Dr Milgram spermier från sig själv, en drogberoende person med allvarliga psykiska problem, säger Bev Willhelm från San Diego.

Julklappar avslöjar sanningen

Majoriteten av dem som har blivit till genom fertilitetsbedrägerier är nu mellan 30 och 45 år gamla. Advokaten Adam Wolf utgår ifrån att vi bara ser toppen på isberget. Han hävdar att hundratals fall kommer att dyka upp i hela USA när människor börjar undersöka sin genealogi med hjälp av dna-test, vilka ofta ges bort i julklapp eller födelsedagspresent. Fertilitetsläkaren Donald Cline medgav att han använt sin egen sperma för att inseminera flera kvinnor, vilket resulterade i minst 60 barn. Det är det första rättsligt bekräftade fertilitetsbedrägerifallet i USA, i delstaten Indiana.

Kränkning av samtycke

Även utanför USA har det förekommit fall där läkare använt sin egen sperma för att inseminera kvinnor utan deras samtycke. I Nederländerna misstänks fertilitetsläkaren Jan Karbaat från Rotterdam ha använt sin egen sperma vid ivf-behandlingar som gett upphov till minst 47 barn. Läs mer >> 

Fiona Darroch berättar i tidningen The Guardian om sin upptäckt att hennes biologiska far, den sydafrikanska fertilitetsläkaren Tony Walker, "hade hjälpt mer än 100 familjer på detta sätt, många med flera barn". I Kanada förlorade Norman Barwin förra året läkarlegitimationen då det kom fram att han kan vara far till mellan 50 och 100 barn. Fertilitetsläkaren Bertold Wiesner uppskattas ha gett upphov till 600 barn via kvinnor som inseminerades på hans klinik i London på 40-, 50- och 60-talet.

Dessa fall uppvisar en djupgående kränkning av informerat samtycke. Vi vet inte hur vanligt fertilitetsbedrägeri är. Men det blir tydligt att det inte är något undantag, säger professor Dov Fox, specialist i bioetik och juridik vid universitet i San Diego i Kalifornien till nyhetstjänsten Mercury News

Källor: Mercury News (www.mercurynews.com), BioEdge (www.bioedge.org), The Guardian (www.theguardian.com) och BioNews (www.bionews.org.uk)