Återigen stora ekonomiska löften från Kanada till global abortverksamhet

25 juni 2020

Kanada avsätter nästan nio miljoner dollar i bistånd till "reproduktiv hälsovård" – inklusive abort. En stor del av bidraget går direkt till den kontroversiella abortorganisationen Marie Stopes International.

Kanadas biståndsminister Karina Gould meddelade i förra veckan att tillgången till preventivmedel, abort och reproduktiv vård har blivit sämre för kvinnor i många delar av världen. Kanada vill bidra med sin del för att motverka detta.

Av de 8,9 miljoner dollar som avsatts kommer 4,9 miljoner att gå till Marie Stopes International, en global organisation som tillhandahåller preventivmedel och aborter i 37 länder. Bidraget skall finansiera tillgång till säkra aborter, vård efter abort, preventivmedel, onlinevård och en mobiltelefonplattform, som riktas särskilt till ungdomar som lever isolerat och inte kan nås via skolan. Ytterligare två miljoner dollar kommer att gå till abortorganisationen Ipas, och två miljoner till FN:s fond för att bekämpa våld mot kvinnor.

– Vi känner oss särskilt övertygade just nu att det är viktigt att ge detta bidrag för att visa att vi fortfarande är engagerade i SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter), även under en pandemi som faktiskt belyser att dessa behov finns och förvärras, säger biståndsminister Karina Gould till tidningen Vancouver Courier.

Skandaler

Abortorganisationen Marie Stopes är ansvarig för en rad skandaler de senaste åren. Läs mer >> I Niger stängdes två av Marie Stopes kliniker ner pga. illegala aborter. Läs mer >> Dokumentärfilmen Strings Attached beskriver vad som händer med utländskt bistånd till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Afrika och hur kvinnors liv negativt påverkats av abort och preventivmedel. Läs mer >> I Storbritannien godkände läkare vid Marie Stopes tusentals aborter enbart efter korta telefonsamtal. Läs mer >> 

Tomma löften

Diana Sarosi från den globala hjälporganisationen Oxfam Canada konstaterar att 8,9 miljoner dollar "verkar försumbart" jämfört med 1,4 miljarder dollar som utlovades förra året av premiärminister Justin Trudeau för internationellt stöd till kvinnors hälsa, varav hälften ägnades åt att säkerställa tillgång till säkra aborter och reproduktiv hälsovård över hela världen. Läs mer >> Medan bidraget lovordades som "historiskt" för sin storlek och fokus, beklagar Diana Sarosi att pengarna ännu inte börjat rulla ut:

– Lite har hänt när det gäller att genomföra dessa åtaganden, så just nu handlar det inte bara om att försöka upprätthålla de tjänster som fanns före pandemin, utan också verkligen bygga upp kapacitet för vårdsystem för att ta itu med en hel rad försummade områden, som preventivvård och abort. Vi hoppas verkligen att regeringen sätter igång med de enorma åtaganden för vilka de fick stor uppmärksamhet runt om i världen. Det är verkligen dags att genomföra det nu, säger Diana Sarosi.

Källor: Live Action (www.liveaction.org) och VancouverCourier (www.vancourier.com)