Brittisk läkarförening tydlig mot dödshjälp

08 april 2020

Den brittiska läkarföreningen och institutet Royal College of Physicians har utfärdat ett yttrande om att man är emot en lagändring som öppnar för läkarassisterat självmord och dödshjälp.

Royal College of Physicians (RCP) har länge motsatt sig legalisering av dödshjälp och läkarassisterat självmord i Storbritannien men ändrade sin hållning till "neutral" efter en medlemsundersökning 2019. Läs mer >> RCP har nu i ett nytt yttrande klargjort att föreningen "inte stöder en lagändring för läkarassisterat självmord" och att "majoriteten av läkarna skulle vara ovilliga att delta aktivt i läkarassisterat självmord om det legaliserades".

I sitt yttrande förklarar läkarna att "neutralitet definierades som varken stöd eller motstånd till en lagändring för att försöka representera bredden av åsikter bland medlemmarna. Tyvärr har denna ståndpunkt tolkats av vissa som att föreningen antingen är likgiltig inför en lagändring eller stöder en lagändring. Så att det inte finns några tvivel, klargör RCP att man för närvarande inte stöder en lagändring för läkarassisterat självmord".

Inget stöd

– Detta utförliga och ovanligt uppriktiga uttalande från Storbritanniens äldsta läkarorganisation sätter med rätta fingret på lögnen att RCP stöder en lagändring – det gör den inte. Nuvarande lagstiftning gällande dödshjälp och läkarassisterat självmord finns till för att skydda de sjuka, äldre, deprimerade eller funktionshindrade från att känna kravet på sig att avsluta sitt liv. Detta är inte en inbillad risk. Som vi har sett i Oregon och Washington anger majoriteten av dem som väljer dödshjälp rädsla för att vara en börda för anhöriga och vårdpersonal, säger Gordon Macdonald, från organisationen Care Not Killing till nyhetstjänsten ChristianToday.

Neutralitetsbeslut förvirrade

RCP:s uttalande följer beslutet från allmänläkarnas förening och läkarsällskapet British Medical Association (BMA) förväntas ge ett eget tillkännagivande till sommaren.

– Jag är tacksam mot RCP för förtydligandet och för att de erkänner den förvirring som orsakades av neutralitetsbeslutet. Neutralitet för läkarorganisationer har varit en nyckelstrategi i dödshjälpskampanjers strävan till lagändring sedan 2018. Vi hoppas verkligen att BMA noggrant noterar båda läkarorganisationernas beslut när de diskuterar sin egen policy för läkarassisterat självmord i juni, säger Mark Pickering, ordförande för Christian Medical Fellowship.

Källor: ChristianToday (www.christiantoday.com) och ADFInternational (adfinternational.org)