Covid-isolering ledde till livsslut genom dödshjälp

23 november 2020

I Toronto i Kanada avslutade en 90-årig kvinna nyligen sitt liv med hjälp av läkarassisterat självmord. Hon led inte av outhärdlig smärta, utan var trött på isoleringen på sitt vårdhem, som hade införts pga. covidpandemin.

Enligt nyhetskanalen CTV News får invånarna på vårdhemmet äta sina måltider på sina rum, alla aktiviteter och sociala möten är satta på paus, familjebesök har begränsats eller upphört helt. "Ibland är de isolerade på sina små rum i flera dagar i rad", uppger CTV News. "Dessa åtgärder, som syftar till att rädda liv, kan ibland vara så skadliga för den allmänna hälsan, att några av de boende har börjar titta närmare på andra alternativ".

En av dem som gjort det var 90-åriga Nancy Russell, som i oktober valde att avsluta sitt liv med hjälp av läkarassisterat självmord. Enligt dottern gick hon, nästan över en natt, från en aktiv livsstil till ett väldigt begränsat liv. Redan tidigt under pandemin införde vårdhemmet en fullständig isolering och Nancy fick sitta ensam på sitt rum i två veckor.

– Hon bara hängde. Enda kontakten med människor var när maten serverades. Det var som att ge henne syre. Annars var hon bara trött hela tiden. Hon var understimulerad, berättar dottern.

"Mycket att leva för"

Nancy Russell var positivt inställt till Kanadas system med läkarassisterat självmord. Men den första läkaren som hon begärde dödshjälp av vägrade, eftersom Nancy hade "för mycket att leva för". Kvinnan ansökte igen efter att "mer konkreta medicinska hälsoproblem" uppstod. Den här gången godkände läkaren begäran om dödshjälp.

– Hon ville verkligen inte uppleva ytterligare två veckors isolering på sitt rum, säger dottern.

När man inte vet när man får komma ut från sitt rum, äta mat eller delta i aktiviteter tillsammans med andra, inte ens får träffa anhöriga, och göra alla de grundläggande sakerna som ger en glädje och livskvalitet, så kan man föreställa sig att det får betydande psykologiska konsekvenser. Det berövar människor viljan att leva, säger geriatrikern Samir Sinha till nyhetstjänsten CTV News.

För att få slut på sitt liv fick Nancy Russell lämna vårdhemmet och tillbringa en vecka med ett av sina barn, innan hon slutligen fick en dödlig injektion och dog omgiven av sina anhöriga den 20 oktober 2020.

Källor: CTV News (www.ctvnews.ca) och BioEdge (www.bioedge.org)