Felaktigt svar på NIPT kan leda till abort av friska foster, varnar norsk professor

09 juni 2020

Norge antog nyligen en ny bioteknologilag, som gör gentestet NIPT (non-invasive prenatal testing) tillgängligt för alla gravida kvinnor. Nu varnar professor Torbjørn Moe Eggebø att testet kan leda till abort av friska ofödda barn. 

I slutet av maj beslutade Stortinget att det skall vara möjligt för alla gravida kvinnor i Norge att fr.o.m. 1 juli få tillgång till gentestet NIPT tidigt under graviditeten. Läs mer >>  

– Det kommer att bli problem om kvinnor avbryter graviditeten på grund av NIPT-svaret. Det kan leda till onödiga och oönskade aborter, varnar Torbjørn Moe Eggebø, överläkare i fostermedicin och professor vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet. 

Han betonar vikten av att ett NIPT-test i de fall man finner att något är fel följs upp av ett fostervattenprov. NIPT kan upptäcka kromosomavvikelser hos fostret tidigt under graviditeten, men ger inte något hundraprocentigt svar. Tidigare har testet varit förbehållet kvinnor i riskgruppen för att få barn med kromosomavvikelse. Det positiva testsvaret följs upp med ytterligare undersökningar av fostervattnet. Läs mer >>  

Resultatet kan vara felaktigt

Då NIPT kan ge felaktigt resultat kan en ökning av NIPT leda till att fler friska foster dör. Ytterligare undersökningar innebär nämligen en risk för fostret. Vid fostervattenprov sticker man en nål i livmodern, vilket medför en risk på 0,5 till 1 procent för att utlösa en spontanabort (missfall). Läs mer >>  

– NIPT undersöker dna i mammans blod, som kommer från moderkakan och inte från fostret. Ibland finns det indikation på kromosomavvikelse i moderkakan, medan fostret är friskt, säger Torbjørn Moe Eggebø. 

Falskt positiva svar

En annan orsak till det falskt positiva svaret kan vara att det har funnits med en tvilling med genetiska avvikelser tidigt under graviditeten, som har dött. 

Norges hälsovårdsminister Bent Høie motsatte sig i ett tal i Stortinget ändringen av reglerna för NIPT. Enligt honom är det antagna förslaget inte tillräckligt väl utrett, då man inte vet något om vilka konsekvenser det kan bli för hälsovården och hur det kan genomföras. 

– Om 55 000 gravida kvinnor testas med NIPT per år förväntar vi oss 500 positiva prover, 270 riktiga positiva och 230 falskt positiva. 500 fostervattenprov kan leda till uppskattningsvis två till fem spontana aborter, säger Torbjørn Moe Eggebø. 

Norge har fri abort fram till graviditetsvecka tolv. Torbjørn Moe Eggebø rekommenderar att NIPT-testet inte görs förrän i vecka 12–13. 

– Om NIPT görs tidigare än i vecka tio riskerar vi att kvinnor får detta svar före vecka tolv och väljer abort utan fostervattenprovet. Detta kommer att vara mycket olyckligt på grund av den höga risken för falskt positiva svar om alla testas, säger Torbjørn Moe Eggebø. 

Källa: NRK (www.nrk.no)