Första kvinnan med Downs syndrom vald till kommunfullmäktige

17 mars 2020

Éléonore Laloux är den första kvinnan med Downs syndrom som tar plats i ett kommunfullmäktige efter ett franskt lokalval. Hon blir därmed den första kommunpolitikern med Downs syndrom i Frankrike.

Med sitt breda leende och stor beslutsamhet kampanjade Éléonore Laloux i sin hemstad Arras i nordöstra Frankrike. Hon talade om sina ambitioner för en renare stad och förbättrad tillgänglighet för funktionshindrade. Och framför allt för ett rättvisare samhälle.

– Jag har kämpat hårt för att leva med Downs syndrom. Det stör mig inte längre. Nu kämpar jag för inkludering. Personer med funktionsnedsättning har sin plats i samhället, säger Éléonore Laloux.

Föräldrarna valde livet

Hon föddes med ett allvarligt hjärtfel, varför läkarna rekommenderade föräldrarna att låta henne dö, vilket de vägrade. Första levnadsåret blev det många resor mellan hem och sjukhus innan hon genomgick en hjärtoperation. Med familjens stöd fick Éléonore en vanlig skolgång, från dagis till gymnasiet. Hon lärde sig att hävda sig för att bli respekterad och att vägra bli förminskad på grund av sitt funktionshinder. Hon arbetar numera som administratör på ett privat sjukhus.

Den 34-åriga Éléonore Laloux har förlikat sig med sitt tillstånd. Hon grundade "Les amis d’Éléonore" (Éléonores vänner), en förening som utmanar de sociala stigman som möter personer med Downs. För att ändra synen på funktionshinder har hon skrivit boken, "Triso et alors!" ("Downs syndrom, och?").

"Hon får oss att tänka annorlunda"

Éléonore Laloux har en kravlista på förbättringar för Arras, som ökad tillgång till hjälpmedel för hörselskadade och blinda, säkra gatuövergångar, elektriska bussar med rullstolsramper och parker där det är tillåtet att ta med sig hundar.

– Genom sin funktionsnedsättning, kraftfulla karaktär och sina idéer kommer hon att få oss att tänka annorlunda, säger borgmästaren Frederic Leturque.

Källa: The New York Times (www.nytimes.com)