Första personen med Downs syndrom slutför Ironman triathlon och skrivs in i Guinness rekordbok

17 november 2020

Chris Nikic har blivit den första personen med Downs syndrom som någonsin slutfört en Ironman triathlon, som anses vara en av de mest ansträngande idrottsutmaningarna i världen. Den otroliga prestationen visar återigen att läkarnas prognoser om vad människor med Downs syndrom är förmögna till kan bli fel.

Den 21 årige Chris Nikic har tävlat i triathlon sedan han var 16 år. Ironman triathlon består av nästan fyra kilometer simning, 180 km cykling och 42 km maratonlöpning, allt inom 17 timmar. Chris Nikic var tvungen att lägga in en tvåårig paus i träningen pga. en serie öronoperationer som allvarligt påverkade hans hälsa och omöjliggjorde simning i poolen och cykling. Men han kämpade sig tillbaka.

– Läkarna och experterna sa att jag inte kunde göra någonting. Så jag sa: Läkare, experter, ni måste sluta göra detta mot mig. Ni har fel! berättar Chris Nikic för media. Läs mer >> 

Dan Grieb är Chris Nikics tränare och tillsammans arbetar de tre timmar varje dag med spinning, yoga, kampsport, zumba och basket samt triathlonträning.

– Jag använder inte mitt tillstånd som ursäkt. Istället jobbar jag hårdare. Min pappa sa till mig att jag aldrig ska tvivla på mina drömmar. Han sa även att Gud har gett mig gåvor. Jag tvivlar aldrig på mina drömmar nu, berättar Chris Nikic vidare.

"Bryter ner murar"

Han tävlar också i Special Olympics. Timothy Shriver, ordförande för Special Olympics, menar att Chris Nikic skiljer sig från typiska idrottare:

De flesta vill få uppmärksamhet för att bli bättre än andra människor. Chris vill ha uppmärksamhet för att få kontakt med andra människor. Professionella idrottare som blir berömda bygger upp murar mot andra människor men våra olympier bryter ner murar, säger Timothy Shriver till USA Today.

Chris Nikics triathlon följdes från hela världen. Andra familjer med barn som har Downs syndrom reste till Florida för att titta och heja på honom. Karen McConeghy Prewitt, vars son Caleb har Downs syndrom, publicerade på Facebook vad Chris Nikics prestation betyder för dem med Downs syndrom och för alla som hävdar att personer med funktionsnedsättning inte kan göra otroliga saker: Läs mer >> 

"När vi såg historien utvecklas på plats i 17 timmar var det verkligen otroligt att se meddelandena komma in från hela världen. Människor som hade barn med Downs syndrom. Människor med Downs syndrom. Andra idrottare. Nyhetsmedia. "Vanliga" människor. Alla med budskap om hopp och inspiration. Chris mantra att vara en procent bättre och inkludering har nått nya öron. Det är en stor seger, vänner. Låt oss be att läkare, vårdpersonal, utbildare och näringslivet hör samma budskap. Hur många liv berörde den här unga mannen igår?", skriver Karen McConeghy.

Upptagen i Guinness rekordbok

För sin prestation har Chris Nikic noterats som "den första personen med Downs syndrom som slutfört en Ironman triathlon,Florida-triathlon i Panama City Beach, Florida, USA, den 7 november 2020" i Guinness rekordbok.

Källor: Live Action (www.liveaction.org), USAToday (eu.usatoday.com) och Guinness World Records (www.guinnessworldrecords.com)