Frikännande dom för dödshjälp i Belgien

04 februari 2020

De tre belgiska läkare som anklagades för att olagligen ha gett dödshjälp till den 38-åriga Tine Nys frikändes förra veckan. Familjens advokat kritiserar att dödshjälpslagen nu har mist sin sista kontrollinstans. 

Fallet fick uppmärksamhet i Belgien och runt om i världen eftersom det var första gången som läkare anklagats för brott mot den kontroversiella dödshjälpslagen sedan den antogs 2002. Läs mer >> Tine Nys avled omgiven av sin familj den 27 april 2010. Hennes systrar och åklagaren hävdade att hon ville dö på grund av ett misslyckat förhållande – inte en "obotlig sjukdom" som krävs enligt Belgiens dödshjälpslag. Hon hade kämpat med psykiska problem i åratal med flera självmordsförsök bakom sig. 

När juryn med 12 medlemmar avkunnade domen efter åtta timmars överläggning, utbröt applåder och jubel i rättssalen. 

Juryn konstaterade att psykiatern Godelieve Thienpont inte hade gjort fel i att rekommendera dödshjälp, eftersom Tines lidande verkligen var obotligt. Läs mer >> Juryn ansåg vidare att Tines husläkare Frank D. inte varit delaktig i hennes död och att det fanns rimliga tvivel om hur läkaren Joris Van Hove, som gav den dödliga injektionen, hanterade situationen. Om det finns rimliga tvivel är det till fördel för den anklagade, rapporterar flamländska medier. 

”Individens rätt blir lag”

Läkarens advokat Walter Van Steenbrugge är glad över domen och menar att en fällande dom skulle ha skapat ett farligt prejudikat i Belgien: 

– Många läkare hade blivit tveksamma till att ge dödshjälp. Det stod mycket på spel, inte bara för Belgien utan för Europa i allmänhet, menar Walter Van Steenbrugge. 

Advokat Fernand Keuleneer, som representerade Tines familj, är kritisk mot domen: 

– Nu finns det ingen kontroll genom dödshjälpskommittén och inte heller är en rättslig kontroll längre möjlig. Dödshjälp har blivit en självklarhet, en allmän rätt till självmord. Individens vilja blir den enda lagen, beklagar Fernand Keuleneer. 

Källor: BioEdge (www.bioedge.org), BBCNews (www.bbc.com) och EuroNews (www.euronews.com)