Japan storsatsar på fertilitetsbehandlingar
Japans största långsiktiga problem är en krympande befolkning till följd av att det föds för få barn. Den nytillträdde premiärministern Yoshihide Suga har nu lovat att låta den allmänna sjukförsäkringen täcka kostnaden för fertilitetsbehandlingar för att motverka detta.
Yoshihide Suga vill även främja pappaledighet för arbetande pappor för att minska belastningen på arbetande mammor. Han har lovat mer hjälp till ensamstående föräldrar, av vilka mer än hälften lever i fattigdom.
Japans fertilitetstal – det genomsnittliga antalet barn som föds per kvinna under hennes fertila tid – var 1,36 år 2019. Regeringen hoppas kunna höja den till 1,8. Experter varnar dock att den nya politiken inte kommer att vara ett universalmedel för att vända nationens sjunkande födelsetal. Särskilt mitt i Covid-19-pandemin när många har ekonomiska problem. Läs mer >>
Obegränsat ivf
Uppmuntrad av premiärministerns initiativ överväger hälsovårdsministern att avskaffa begränsningen av antalet ivf-behandlingar som en kvinna får genomgå och öka subventionerna till behandlingen från april nästa år.
56 979 barn föddes i Japan med hjälp av 454 893 ivf-behandlingar 2018. Ett barn av 16 var alltså resultatet av en ivf-behandling det året, vilket är den högsta andelen någonsin. Japan är landet med flest fertilitetsbehandlingar bland alla industriländer, enligt Internationella kommittén för övervakning av assisterad reproduktionsteknik.
Yoshihide Sugas företrädare, Shinzo Abe, betraktade den snabbt åldrande befolkningen och det minskande antalet födda barn som en "nationell kris" och införde gratis förskoleundervisning och dagis.
Källor: The Japan Times (www.bioedge.org) och BioEdge (www.bioedge.org)