Japanska läkare åtalade för dödshjälp på ALS-patient
I Japan står två läkare åtalade efter att de tillsammans gav en 51-årig ALS-patient dödshjälp på hennes begäran. Före sin död överförde kvinnan drygt 100 000 kronor till en av läkarnas konton.
Läkarna Yoshikazu Okubo och Naoki Yamamoto arresterades i juli för att de gav en dödlig dos av ett lugnande läkemedel till den ALS-sjuka Yuri Hayashi i hennes hem i Kyoto i november förra året. Kort före sin död överförde kvinnan 1,3 miljoner yen (ca 107 000 kr) till Naoki Yamamotos bankkonto.
Nervsjukdomen ALS, som Yuri Hayashi led av, leder till förlamningar när nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen, som kontrollerar musklerna, sakta förtvinar. Det finns inget botemedel. Ingen av de två läkarna var kvinnans behandlande läkare och de lämnade henne direkt efter att ha injicerat det dödliga läkemedlet i magsonden. Enligt åtalet hittades hon kort därpå medvetslös av en vårdare och dödförklarades senare på ett sjukhus.
Riskerar fängelse
Yuri Hayashi, som fick diagnosen ALS 2011, har vid upprepade tillfällen på nätet yttrat att hon inte längre vill leva. Läkaren Yoshikazu Okubo kom i kontakt med henne elva månader före händelsen och förhandlade om datum och kostnad för dödshjälpen via Twitter.
I Japan är dödshjälp inte definierat i lag men trots att dödandet skedde på kvinnans begäran riskerar läkarna fängelse på mellan sex månader och sju år. Läs mer >>
Att ta hand om människor
– Vi har en lång tradition av att ta hand om människor i Japan, även när de är sängliggande. Men det har debatterats att kunna få avsluta en medvetslös persons liv. Det är långt till enighet om vad som skall göras. Frågan blir ännu mer komplicerad när individen är yngre då japansk familjedynamik också spelar in. I vår forskning säger majoriteten av de äldre att de är rädda att vara en börda för sina anhöriga och att de hellre inte skulle vilja leva än att känna sig som besvär för andra, säger Yasuyuki Gondo, psykolog vid universitetet i Osaka, som har specialiserat sig på äldre patienter.
Den japanska dödshjälpsförespråkande organisationen Rätten till en värdig död hävdar att ett antal undersökningar visar att mellan 70 och 80 procent av den japanska allmänheten är för att legalisera dödshjälp, som i Schweiz, Nederländerna och ett antal andra länder. Organisationen driver en kampanj för rätten att vägra vård vid en terminal sjukdom och uppmuntrar människor att skriva ett "livslutsdirektiv" för att klargöra hur man vill tillbringa sina sista dagar.
Organisationer för personer med funktionsnedsättning varnar för att dödshjälp hotar livet och värdigheten för funktionsnedsatta och terminalt sjuka personer.
Källor: South China Morning Post (www.scmp.com) och JapanToday (japantoday.com)