Jemens kvinnor dör när FN skär ner mödravården, varnar hjälparbetare

18 juni 2020

Indragen finansiering och stängda förlossningskliniker lämnar Jemens kvinnor utan vård och leder till att många riskerar att dö av komplikationer under graviditet och förlossning, varnar läkare och hjälparbetare.

FN:s befolkningsfond UNFPA är det främsta biståndsorganet för reproduktiv vård i Jemen. UNFPA ordnar utrustning till mödravårdscentraler och finansierar löner till 3 800 anställda, vilka ger vård till cirka två miljoner kvinnor. Nu har verksamheten stoppats på grund av bristande finansiering.

Hälsovården kollapsar

Förra månaden slutade UNFPA att tillhandahålla reproduktionstjänster i majoriteten av de 180 anläggningarna som man stöder i Jemen, vilket lämnar ungefär 320 000 gravida kvinnor utan vård.

– Sedan dess har minst två kvinnor vilkas lokala förlossningskliniker är stängda dött i förlossningen. Komplikationer kan ingen hantera i hemmet, det krävs skicklig vårdpersonal. Vi oroas över att det inte ens finns någon specialistvård för att kontrollera farliga tecken under graviditeten, säger Nestor Owomuhangi, UNFPA:s representant i Jemen, till Thomson Reuters Foundation.

UNFPA har bara fått 41 procent av de 100 miljoner dollar som krävs till årets verksamhet. Man kämpar med effekterna av coronaviruset på en befolkning som försvagats av undernäring efter fem års konflikt. Konflikten mellan en Saudi-ledd koalition och den till Iran knutna Houthi-rörelsen har fördrivit 3,6 miljoner människor och hälsovården kollapsar.

Den som inte dör av corona

Minst två specialister för reproduktiv hälsa och sex barnmorskor har dött av coronaviruset i Aden, enligt biträdande hälsominister Eshraq al-Sebaai.

– Vi är förlamade av coronapandemin, den ekonomiska kollapsen, kriget och bristen på ekonomiskt stöd. Vi behöver nu omedelbart och brådskande hjälp, säger hälsominister Eshraq al-Sebaai.

Läkaren Eshraq Omrani förlorade sitt arbete på landsbygdssjukhuset i Shahel, en avlägsen stad i nordvästra Jemen i maj, då sjukhuset inte längre hade råd att avlöna henne och hennes kollegor på förlossningskliniken. Hon menar att patienter fortfarande kommer till sjukhuset, men att de inte kan få hjälp.

– Den som inte dör av corona kommer nu att dö på grund av graviditetskomplikationer och förlossning, varnar Eshraq Omrani.

Källa: Thomson Reuters Foundation (news.trust.org)