Kloster i Frankrike får kvinnor med Downs syndrom att blomstra

04 mars 2020

I regionen Centre-Val de Loire, i centrala Frankrike, ligger den pittoreska staden Le Blanc som erbjuder en speciell fristad. I kongregationen Les Petites Sœurs Disciples de l’Agneau får kvinnor med Downs syndrom blomstra och leva sitt kall i tyst kontemplation.

När orden grundades 1985 hade den bara två medlemmar – priorinnan moder Line och syster Véronique – som har Downs syndrom, varför hon inte kunde hitta någon orden som tog emot henne. De två kvinnorna beslöt att ändra på det. När de hade flyttat till ett litet hus i Le Blanc växte deras kommunitet och erkändes officiellt som en kontemplativ religiös orden 1999. Nu, 35 år senare, har orden tio medlemmar – varav åtta har Downs syndrom.

– Leendet från våra små systrar med Downs syndrom är ett stort budskap av hopp för många familjer. Vår litenhet säger också att vi är skapade för mycket stora saker – att älska och att bli älskade, säger moder Line.

Möjligheter för kvinnor med Downs

Moder Line säger vidare att syftet med orden är "att låta dem som har den ’sämsta platsen’ i världen, i kyrkan få den särskilda platsen som maka till Jesus Kristus". I sin lilla fristad kommer "de vilkas liv föraktas till den grad att de blir offer av en dödens kultur få vittna genom sitt ordensliv om livets evangelium".

Klostret ger kvinnor med Downs syndrom möjlighet att utöva sin kontemplativa kallelse och strävsamhet genom t.ex. trädgårdsarbete, vävning eller krukmakeri – de "små sakerna" som ger livet så mycket glädje. Systrarna följer "Den lilla vägen" av Thérèse av Lisieux. Innan upptagningen genomgår de med Downs syndrom, liksom de utan, en bedömningsperiod, följt av ett postulantår. Efter tre års novitiat avges tidsbundna löften, som gäller tre år, därefter avges eviga löften.

Källa: Le Jeune foundation (www.lejeunefoundation.org)