Kritik mot ökade antal aborter i England och Wales

16 mars 2020

Aktuella uppgifter från England och Wales visar på rekordmånga aborter 2018. Sammanlagt 200 608 aborter utfördes i landsdelarna, och ytterligare 4 687 av tillresta kvinnor. Jämfört med året innan är det en ökning med fyra procent. 

I England och Wales registrerades 839 043 graviditeter 2018, 200 608 av dessa slutade i abort. Med 24 procent av alla graviditeter är det största antalet aborter sedan man började räkna dem 1990. Under 2018 genomfördes 1 053 aborter av kvinnor från Nordirland, vilket är 192 fler än året innan. 

Kritiker: ”en nationell tragedi”

– Det är en nationell tragedi att nästan en av fyra graviditeter i England och Wales slutade med abort 2018. Vi uppmanar regeringen att snabbt lägga fram nya förnuftiga begränsningar och öka stödet till kvinnor med oplanerade graviditeter. Detta skulle säkerställa att vi arbetade tillsammans som ett samhälle för att minska det tragiska antalet aborter som görs varje år, säger Catherine Robinson från organisationen Right To Life UK. 

– Aborterna ökar i en omfattning som ingen kunde föreställa sig när abortlagen skrevs och röstades igenom 1967. Barnet ges ingen rätt till liv, det får ingen som företräder det och förminskas till en cellklump, något som kan lätt sägas om oss alla, säger Andrea Williams från den brittiska organisationen Christian Concern. 

– Regeringens statistik avslöjar att vi står inför en demografisk katastrof. Vår främsta oro borde gälla den storskaliga förstörelsen av människor med potential, som saknar egen röst. Men det finns också större konsekvenser här. En nation som förstör en fjärdedel av sin framtida befolkning måste överväga vem som i framtiden kommer att ta hand om gamla, sjuka och funktionshindrade som behöver offentlig vård. Kommer dödshjälp att bli lösningen? Kommer den generation som dödade sina barn i sin tur att dödas av sina barn? Förmågan att överleva för tidig födsel ökar hela tiden, så vi har den paradoxen att ofödda barn kan aborteras på samma sjukhus där de som föds för tidigt i samma ålder räddas av vården. Abortlagen, oavsett om vi gillar den eller inte, tillåter abort under helt exceptionella omständigheter. Det borde inte vara fri abort, säger den anglikanske biskopen Michael Nazir-Ali. Läs mer >> 

Källa: Church of England (www.churchnewspaper.com)