Legalisering av samkönade äktenskap driver på surrogatförmedlingar i Taiwan

10 februari 2020

Taiwan legaliserade samkönade äktenskap i maj förra året med följden att amerikanska surrogatförmedlingar nu börjar översvämma landet. 

Taiwan blev i maj förra året det första landet i Asien som legaliserade äktenskap för homosexuella par och mer än 2 000 samkönade par har sedan dess gift sig. Kommersiellt surrogatmoderskap är fortfarande olaglig i Taiwan, varför agenturerna arrangerar ivf och surrogatmammor i USA, som har mindre strikta lagar. 

Olika syn på surrogatmoderskap

Taiwan, Frankrike, Tyskland och även Sverige förbjuder all surrogatmoderskap, (läs mer >>) medan t.ex. Storbritannien, Kanada och Nya Zeeland tillåter altruistiskt surrogatmoderskap, där inget arvode till kvinnan ingår. I USA finns ingen lagstiftning om surrogatmoderskap på federal nivå, vissa delstater tillåter kommersiella surrogatarrangemang. Några par från Taiwan vänder sig till länder som Kambodja, som saknar lagstiftning mot surrogatmoderskap (läs mer >>) eller Ryssland, som tillåter surrogatmoderskap för heterosexuella par och ensamstående kvinnor, som av medicinska skäl inte kan bli gravida. 

Enligt Taiwans lagstiftning om assisterad reproduktion är varje form av surrogatmoderskap förbjuden och alla försök att ändra lagen, så sent som 2017, har misslyckats på grund av motstånd från kvinnorättsgrupper.

Folket står inte bakom

Trots att majoriteten motsatte sig lagändringen för samkönade äktenskap i en folkomröstning 2018, godkände parlamentet lagen i maj förra året. Enligt gällande lag kan samkönade par bara adoptera barn som är biologiskt släkt med minst en av dem. Detta är nästa hinder för de homosexuella lobbygrupperna att övervinna, vilket uppmuntras av etableringen av kommersiella surrogatagenturer, främst från USA. Enligt en rapport i tidningen The Japan Times är "hundratals homosexuella par villiga att betala upp till 140 000 dollar (ca 1,3 milj. kr) för att få barn – nästan tio gånger den genomsnittliga årslönen". 

Källor: The Japan Times (www.japantimes.co.jp) och BioEdge (www.bioedge.org)