Nya Zeeland legaliserar abort

24 mars 2020

Nya Zeeland avkriminaliserade abort i förra veckan genom en omröstning i parlamentet med 68 röster för och 51 röster emot att ändra landets abortlagstiftning från 1977. Abort är nu fri fram till graviditetsvecka 20 och räknas som vanlig hälsovård.

Enligt lagen från 1977 ansågs abort vara ett brott, om inte två läkare bekräftade att en fortsatt graviditet skulle riskera kvinnans mentala eller fysiska hälsa. I annat fall riskerade kvinnan fängelsestraff i upp till 14 år. Den nya lagen ger fri abort fram till graviditetsvecka 20, utan krav på läkarintyg. Läs mer >> 

– I över 40 år har abort varit det enda medicinska förfarandet som ansågs vara ett brott i Nya Zeeland. Men från och med nu kommer aborter att behandlas som ett hälsoproblem, sade justitieminister Andrew Little i ett uttalande.

Abort utan nåd

Parlamentet röstade emot förslaget att pga. sannolikheten för fostersmärta begränsa sena aborter till extrema fall av fosterskada eller risksituationer för kvinnan. Läs mer >> En majoritet vände sig även emot ett förbud för könsselektiva aborter och aborter pga. funktionsnedsättningar som Downs syndrom. Detsamma hände med ett ändringsförslag om vård till barn som föds levande efter en abort. Barnen har ingen rätt till vård. Den som har samvetsbetänkligheter mot abort måste ändå tillhandahålla en lista på abortläkare från hälsoministeriet. Anställningsvillkor kan också påverkas om arbetsgivaren anser att den anställdes krav på samvetsfrihet skulle "orimligt störa arbetsgivarens verksamhet".

Ett ändringsförslag slank igenom av misstag. För att bevara åsiktsfriheten blev det inga "säkra zoner" utanför abortkliniker, som skulle förhindra abortprotester.

Luddiga gränser

En av de starkaste motståndarna till lagförslaget var parlamentsledamoten Agnes Loheni. Under sitt tal i parlamentet pekade hon på att cirka 92 procent av de 25 000 inlagorna till lagförslaget talar mot en legalisering. Hon beskriver lagen som "ett angrepp mot vår egen mänsklighet":

Vem är vi och vart är vi på väg när ett samhälle tillåter lagar som angriper den mest heliga instinkt en mamma har för sitt ofödda barn? undrade Agnes Loheni.

I sin rapport påpekar Agnes Loheni vidare att kriterierna gällande "fysisk hälsa, mental hälsa och välbefinnande" är luddiga och därför kan utnyttjas för abort även efter graviditetsvecka 20 och fram till förlossning. Det tidigare kravet på godkännande från två läkare reduceras till att gälla efter vecka 20, och till endast en läkare. Agnes Loheni befarar att det innebär att det blir mycket lättare att få abort beviljat än tidigare. Hon går även hårt mot justitieministerns argument att legaliseringen är "nödvändig eftersom kvinnor kriminaliseras av våra nuvarande abortlagar".

Ingen kvinna har någonsin anklagats för att ha gjort en olaglig abort i Nya Zeeland, poängterar Agnes Loheni.

Nya Zeeland är den senaste nationen i världen att legalisera abort, efter att Sydkoreas högsta domstol förordnade att lagen måste revideras i slutet av 2020 och Irland legaliserade abort efter en folkomröstning. Läs mer >> Lagen träder i kraft när guvernören undertecknat den.

Källor: Voice for Life (voiceforlife.org), BBBCNews (www.newshub.co.nz), Radio New Zealand (www.rnz.co.nz), MercatorNet (www.mercatornet.com) och Deutsche Welle (www.dw.com)