Planned Parenthood säkrar sin framtid

07 september 2020

I den pågående amerikanska valkampanjen satsas ovanligt mycket pengar på abortpolitik. Det är abortorganisationen Planned Parenthood, som arbetar på att säkra sin framtid - genom generösa donationer till ”rätt” kandidater och en armé av gräsrotsaktivister.

När den amerikanska valkampen började lovade Planned Parenthood att samla in 45 miljoner dollar – mer än tre gånger så mycket som 2016 – och med hjälp av sina aktivister föra abortförespråkande demokrater till segern.

– Det handlar om pengar och om gräsrotsaktivister som är beredda att stå och skandera utanför människors kontor. För dem är abortfrågan det viktigaste som finns och de har stort inflytande hos Demokratiska partiet. Pro-life-demokrater får inga bidrag av Planned Parenthood, säger Kristen Day, ordförande för organisationen Democrats for Life till nyhetstjänsten The National Catholic Register.

Donationer

Abortorganisationen Planned Parenthood Federation of America är en registrerad ideell organisation och kan som sådan inte direkt påverka valet. I stället använder man sina politiska aktionskommittéer (PAC), vilka bidrar till politiska kampanjer genom donationer. Planned Parenthoods anhängare uppmuntras också att ge privata bidrag till kandidaterna. Läs mer >> 

Enligt webbplatsen OpenSecrets, som drivs av Center for Responsive Politics, har PAC skänkt pengar till 94 demokratiska kandidater och 25 demokratiska senatorer, samt riktat stora summor till olika organisationer som drivs av Demokraterna. Planned Parenthood har hittills samlat in 13 miljoner dollar och kommer därmed nära en annan stor abortförespråkare, EMILY's List, vars fundraising till kvinnliga politiska kandidater har lyckats samla ihop 14 miljoner dollar under årets valkampanj.

Kompromissar inte med abort

Michael New, från Catholic University of America, påpekar för The National Catholic Register att Planned Parenthood har blivit mer politiskt aggressivt än tidigare. Förra ordföranden Leana Wen, som ville göra Planned Parenthood till en uteslutande medicinsk organisation, ersattes efter kort tid på posten med Alexis McGill Johnson vars bakgrund är politisk aktivism.

– Planned Parenthood är villigt att kompromissa med miljön och vapenfrågan, men aldrig med abort. Färre läkare vill utföra aborter, vi ser abortkliniker slå igen och vi ser antalet aborter minska. Det är många trender som går emot dem. Därför fördubblar de sitt politiska engagemang, säger Michael New.

Bygga ut abortindustrin

Trump-administrationens reform av den amerikanska hälsovårdslagen Title X har lett till att abortkliniker går miste om offentliga bidrag. Läs mer >> En valseger för Planned Parenthoods samarbetspartner skulle innebära en möjlighet att bygga ut abortindustrin och maximera inkomsterna. Ifall Donald Trump får ytterligare tid som president förväntas han omforma det federala rättsväsendet och tillsätta ytterligare en domare i Högsta domstolen. Det skulle öka möjligheten till omprövning av domen Roe v. Wade och leda till en svårare framtid för abortindustrin. Läs mer >> 

Källor: The National Catholic Register (www.ncregister.com), OpenSecrets (www.opensecrets.org) och The New York Times (www.nytimes.com)