Press på Argentina att legalisera abort

03 november 2020

I Argentina sätter abortförespråkare press på president Alberto Fernández för att hålla sitt vallöfte om att legalisera abort.

Rund 1 000 offentliga personer, författare, journalister och konstnärer skrev under en annons som publicerades i tre argentinska tidningar nyligen där de uppmanade regeringen att hålla sitt löfte. Under rubriken ”Legal abort 2020” lydde annonsen: ”Regeringen har offentligt åtagit sig att skicka ett lagförslag till kongressen. Våra lagstiftare bör komma överens om en lag som hindrar att fler kvinnor dör”.

Abortförespråkare hade stora förhoppningar om att abort skulle legaliseras när Fernández tillträdde i december. Läs mer >> Ingen president tidigare har vågat röra vid frågan i påven Franciskus katolska hemland. Läs mer >> Den 1 mars tog Fernández upp abort i sitt tal när han tillträdde som president: ”Samhället under 2000-talet måste respektera individens val att fritt bestämma över sin kropp”, sade han och meddelade att han inom tio dagar skulle skicka ett lagförslag om att legalisera abort på ett stort antal grunder för debatt.

Potentiellt splittrande lagförslag

Den 3 mars registrerade Argentina sitt första fall av Covid-19 och därefter stängdes landet ner. Under tiden har abortförespråkarna avstått från att ifrågasätta Fernández för att inte äventyra det politiska samförstånd som han behöver för att navigera genom pandemin med att skicka sitt potentiellt splittrande lagförslag till kongressen.

Men när sex månader har gått från Fernández tal är pandemin fortfarande i gång och abortförespråkarna har börjat sätta press på presidenten att uppfylla sitt vallöfte:

– Jag är inte längre övertygad om att det är oron för den här socialt splittrande frågan som är anledningen till att abort inte debatteras, säger journalisten María O'Donnell, en av de som undertecknade annonsen.

– Pandemin är inte ett giltigt skäl till att försena lagförslaget. Tvärtom komplicerar bristen på laglig abort pandemin, för enligt vad jag kan se är det de misslyckade illegala aborterna som upptar sängar på intensivvårdsavdelningar, säger författaren Tamara Tenenbaum, som också stödjer kampanjen.

Abort tillåts i vissa situationer

I Argentina är abort lagligt efter våldtäkt eller när kvinnans hälsa är i fara. Många läkare är dock rädda för rättsliga repressalier eller hänvisar till samvetsfrihet. Misslyckade aborter räknas i Argentina som främsta orsaken till mödradödligheten. År 2018 rapporterade hälsovårdsministeriet att 35 kvinnor dog på grund av komplikationer efter en abort. Många oönskade graviditeter förekommer bland låginkomsttagare och är ofta resultatet av våldtäkter, enligt en rapport som publicerades av Human Rights Watch i augusti.

I Latinamerika är abort lagligt i Mexico, Kuba, Uruguay, Guyana och Franska Guyana. Ett tidigare lagförslag för att legalisera all abort i Argentina avslogs i augusti 2018. Läs mer >> 

Källor: France24 (www.france24.com), The Guardian (www.theguardian.com) och TRT World (www.trtworld.com)