Rwanda friger 50 kvinnor som fängslats på grund av abort

26 maj 2020

Rwandas president har benådat och beordrat frigivning av 50 unga kvinnor som fängslats för att de gjort abort eller hjälpt till vid aborter.

Enligt justitieminister Johnston Busingye är de kvinnorna som släpptes i förra veckan de sista som frigetts. Redan i april förra året benådade president Paul Kagame "367 personer dömda för brottet abort, medverkan vid abort och barnamord". Bland de senast frisläppta hade sex kvinnor fått livstidsstraff, två avtjänade fängelsestraff på 25 år och övriga straff på mellan 12 månader och 20 år.

Underskott av läkare

Fram till 2018 var alla aborter i Rwanda olagliga och alla involverade riskerade fängelse. Strafflagen reviderades 2018, som nu tillåter abort efter våldtäkt, tvångsäktenskap, incest eller när graviditeten utgör en hälsorisk. Abort får dock endast genomföras efter samråd med en läkare. Officiella uppgifter från 2016 gör gällande att Rwanda då hade en läkare per 10 055 invånare och en barnmorska för varje 4 064 kvinnor i åldrarna 15 till 49 år.

Kvinnorättsaktivisten Sylvie Nsanga menar att kravet på att konsultera läkare samt på att inhämta föräldrarnas samtycke fortfarande är en utmaning, då det inte är lätt att få stöd för en abort i den rwandiska kulturen. Det finns inga läkare på landsbygden och att resa långt från en by för att leta reda på en kan innebära ett stigma, enligt Sylvie Nsanga.

– Det betyder att flickor kommer att fortsätta bli gravida, göra abort, bli fängslade och sedan benådade av presidenten. Det borde talas mer om strafflagen som förbjuder barnmorskor att tillhandahålla aborter, säger Sylvie Nsanga till The Associated Press.

Söker inte hjälp

Att kriminalisera kvinnor innebär att de blir mindre benägna att söka medicinsk hjälp efter en osäker abort:

– I vissa fall kan flickorna eller kvinnorna fängslas, vilket sprider rädsla. Därför får läkare inte tillräckligt med bevis för att ge klartecken till en abort. Det är inte lätt för en flicka eller en kvinna att bevisa att hon har blivit våldtagen, säger parlamentsledamoten Frank Habineza till tidningen The Guardian.

Källor: The Associated Press (apnews.com) och The Guardian (www.theguardian.com)