Tyskland: Abortförespråkare vandaliserade graviditetscenter

04 maj 2020

I Berlin har ett rådgivningscenter för gravida under flera månader attackerats och vandaliserats av radikala abortförespråkare. Dessa har krossat fönster, sprutat lim i låsen, skickat brev med avföring och, efter ett inbrott, sprayat slagordet "pro-choice" på väggarna, rapporterar organisationen Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians.

Enligt tysk lag krävs rådgivning och ett intyg på att kvinnan har genomgått rådgivningen innan hon får göra abort. Graviditetscenter som har ett livsbejakande synsätt, som Pro Femina i Berlin, har blivit måltavlor för radikala abortförespråkare över hela världen. Att man inte uppmuntrar till abort har lett till anklagelser om att man inte respekterar kvinnors val. Förövarna i Tyskland hävdar även att dessa rådgivningscenter hindrar kvinnor från att få abortintyg.

Ett beslut att vara stolt över

– Jag kommer alltid att ge stöd till gravida kvinnor och hjälpa dem att hitta fram till ett beslut som gör att de kan känna sig stolta under resten av sina liv. Allt vi gör är att erbjuda vår hjälp till kvinnor som kommer till oss av egen fri vilja. Det är ett dåligt tecken att den tyska vänstern likställer den hjälp till gravida i nöd som vi erbjuder med en fiende som måste förstöras, säger Kristijan Aufiero, ordförande för Pro Femina.

Inbrottet och attacken mot Pro Femina var det första av den här storleken och oväntad för den politiskt obundna organisationen. I ett brev från förövarna kallas Pro Femina för "kristna fundamentalister" som är "en del av ett patriarkalt och misantropiskt system".

Söker lösningar

– All rådgivning är naturligtvis öppen för alla resultat, eftersom det alltid är kvinnan som slutligen bestämmer om hon skall göra abort eller säga ja till livet. Men om "öppen rådgivning" innebär att kvinnor lämnas ensamma i en existentiell kris har de som anklagar oss absolut ingen aning om vad de tusentals kvinnor som kommer till oss verkligen går igenom och vilken rådgivning de efterfrågar. De letar efter riktiga råd, ett öppet öra och stöd i sökandet efter lösningar, berättar rådgivaren Bianca.

Förutom i Berlin driver Pro Femina också rådgivningscenter i München och Heidelberg. Gravida kvinnor i konfliktsituationer får omfattande information och hjälp även via Internet. Organisationens inriktning är för livet. Man utfärdar inga rådgivningsintyg som berättigar abort.

Källor: Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians (www.intoleranceagainstchristians.eu) och Die Tagespost (www.die-tagespost.de)