Vem äger spermierna?

02 september 2020

I Skottland har en kvinna vänt sig till domstol för att förhindra att fertilitetsläkare förstör den avlidna transsexuella dotterns frysta spermier, eftersom hon vill använda dem till att få barnbarn.

Den 16-åriga transsexuella Ellie Anderson avled i juli av okända orsaker efter att ha påbörjat hormonbehandling innan hon som 18-åring skulle byta kön. Ellie föddes som pojke men identifierade sig, enligt mamman, som flicka sedan hon var tre år gammal. För två år sedan fryste Ellie ner sin sperma för att kunna få barn med hjälp av äggdonator och surrogatmamma.

Spermierna förstörs

– Som tonåring försenade hon intagningen av hormonblockerare för att kunna ta till vara sina spermier för att kunna få biologiska barn. Hon fick mig att lova att om något skulle hända henne skulle hennes barn få födas. Jag kommer att göra allt jag kan för att uppfylla hennes önskan – inte bara för hennes skull utan också för alla andra som är fångade i den situationen, säger mamman Louise till nyhetstjänsten BBC.

I Storbritannien är det dock inte möjligt att använda en avliden persons spermier på det här sättet. Enligt lagen ska spermierna förstöras, vilket mammans jurister nu försöker stoppa. Om Ellie hade levt i ett förhållande när hon dog skulle hennes partner ha haft rätt till spermierna, men inte hennes mor.

Genetisk avkomma

Mammans advokat beskriver hennes begäran som en "ovanlig, intressant, viktig och komplex juridisk fråga":

– Det vi försöker uppnå är att få ett domstolsbeslut på att Ellies mamma har rätt till spermierna för det ändamål Ellie önskade – att skapa ett genetiskt barn till Ellie och barnbarn till mamman, säger advokaten.

Ifall det inte lyckas hoppas advokaten att domstolen ska förespråka en lagändring.

Sedan återstår det att se om obduktionen visar att hormonbehandlingen ledde till 16-åringens för tidiga död.

Källor: BBCNews (www.bbc.com) och BioEdge (www.bioedge.org)