Abortöverlevare tävlar i Paralympics

30 augusti 2021

Den 30-årige Ernie Gawilan är mästersimmaren som blev känd i de paralympiska spelen 2016. Under Asian Para Games 2018 blev han den första filipinen någonsin att vinna  guldmedalj. Nu tävlar han i Paralympics 2021 i Tokyo under och får bära sitt lands flagga under avslutningsceremonin.

Men hans allra första seger var 1991. Då överlevde han ett abortförsök – som medförde att han fick en underutvecklad vänsterarm och förlorade båda sina ben.

Han dog nästan under aborten som gjordes eftersom mamman försökte dölja att hon var gravid med en man hon varit otrogen med. Hennes man övergav henne när han hade upptäckt otroheten. Mamman dog i kolera när Ernie Gawilan var fem månader gammal. Han växte upp hos sina morföräldrar.

— Jag måste ha varit en bra simmare redan i min mammas livmoder eftersom jag överlevde aborten. Jag bara simmade, skämtar Ernie i en intervju hos nyhetstjänsten SPIN.ph.

En ny familj

Det var inte lätt att växa upp med funktionsnedsättning och han fick utstå mobbning och förlöjligande på grund av sitt utseende. Hans liv förändrades när en affärsman lade märke till honom – och övertalade morfadern att skicka Ernie till ett center för ungdomar med funktionshinder i Davao City när han var nio år.

Där fick han en ny familj, Maryknoll Sisters of St. Dominic vid Our Lady of Victory Training Center. År 2000 flyttade Ernie till Samal Island för att arbeta hos nunnorna, där han även upptäckte sin kärlek till vatten.

— När jag är i vattnet syns inte min fysiska funktionsnedsättning. Jag ser ut som en "normal" person, säger guldmedaljören.

Simtränaren Jude Corpuz såg Ernies önskan att simma och bjöd in honom till ett simlag för personer med funktionsnedsättning.

"Det finns ett syfte för oss"

År 2008 deltog Ernie i sin första simtävling i den filippinska olympiska festivalen. Men han var nära att bli stoppad från att delta i tävlingen efter att ha glömt sina badbyxor. Han vädjade till funktionärerna att låta honom tävla i sina tyngre cargobyxor – något som var en nackdel. Han slutade ändå som tvåa. Han fångade också vinnaren Arnel Abas uppmärksamhet, som tog Ernie med till Manila och erbjöd honom att vara med i landslaget.

Ernies Gawilans karriär tog fart och han började tävla över hela världen, bland annat i Indonesien, Malaysia, Singapore, Myanmar, Indien, Japan, Nya Zeeland och Italien, där han tog hem fler än dussinet internationella medaljer.

— Jag brukade gömma mig. Jag brukade skämmas över mig själv, skämmas över att jag föddes så här. Men tack vare simningen känns det som att jag har rymt från ett skal. Det finns ett syfte för oss i den här världen. Vi måste vara kämpar i livet, säger Ernies Gawilan.

Vid de paralympiska spelen i Tokyo kom Ernie Gawilan på tionde plats i herrarnas 100 meter ryggsim S7-tävling måndagen den 30 augusti.

Källor: Manila Standard (manilastandard.net), LifeNews (www.lifenews.com) och SPIN.ph (www.spin.ph)