Australiens parlament röstar om att tillåta barn med dna från tre föräldrar

17 februari 2021

Nu vill även Australien tillåta mitokondrieöverföring. Storbritannien godkände det 2015 under förutsättning att det finns "särskilda omständigheter". Men än har inga brittiska barn fötts som ett resultat av denna metod.

I Australien föds det varje år runt 60 barn med mitokondriesjukdom. Mitokondrieöverföring innebär att en cellkärna från en kvinnas ägg överförs till ett donerat ägg och barnet därmed får arvsanlag från tre personer. Kritiker hävdar att mitokondrieöverföring kan öppna dörren till genomredigering – vilket för närvarande är förbjudet nästan överallt i världen.

Mitokondrieöverföring är förbjudet i Australien. Det på grund av att den inbegriper att tidiga embryon förstörs. Fortfarande anses metoden som mycket kontroversiell i de flesta länder. Parlamentsledamöterna i Australien får rösta om lagförslaget enligt det egna samvetet, inte enligt partilinjen. Premiärministern Scott Morrison är dock positiv till att tillåta den nya metoden:

– Jag hoppas att vi kan gå vidare där vetenskapen tillåter oss att göra detta. Som ni vet är jag en person med starka religiösa övertygelser men det innebär inga svårigheter för mig i denna fråga. Och jag tror att det rätta här är att om det finns ett sätt att undvika fruktansvärt lidande, då bör vi göra det, säger premiärministern Morrison.

Vilseledande information

Trevor Stammers, docent i bioetik och medicinsk rätt vid St Mary's University College i London i Storbritannien uppmärksammar den information som sprids i Australien och som han menar är vilseledande: "Mitokondriedonation har tillåtits i Storbritannien sedan 2015 så att berörda par kan få ivf-behandling för att bli gravida. De första barnen föddes genom metoden 2017", skriver nyhetstjänsten Nationwide News. Läs mer >> 

Den genomsnittliga läsaren kommer att tro att dessa "första barn" har fötts i Storbritannien, påpekar Trevor Stammers. Hittills har dock inga barn fötts i Storbritannien som ett resultat av mitokondrieöverföring. Enligt Trevor Stammers finns det ett fåtal rapporter i världen om friska barn som överhuvudtaget fötts efter mitokondrieöverföring. Det allra första barnet i fråga är ett barn till ett jordanskt par som föddes i Mexiko, "där det inte finns några regler" som professor John Zhang förklarade när han meddelade sin framgång. Läs mer >> Det andra barnet föddes i Ukraina. Mitokondrieöverföring användes här dock för att behandla ett pars infertilitet. Läs mer >> 

Sjuka mitokondrier medföljer

Att ingjuta falskt hopp om att mitokondrieöverföring är lösningen för familjer som bär på sällsynta sjukdomar anser Trevor Stammers är fel. Han beklagar vidare att de stora ekonomiska bidragen till forskningen om mitokondrieöverföring har lett till minskad finansiering av forskningen som ska leda till att man kan behandla själva sjukdomen. Trevor Stammers påpekar dessutom att det vid överföringen alltid finns en risk för att sjuka mitokondrier följer med – vilket riskerar orsaka ett sjukdomsutbrott.

Vi har inga barn födda än – än mindre bevis på friska barn. Det kommer krävas studier under flera år för att säkerställa att de förblir fria från sjukdomar, påpekar Trevor Stammers.

Källor: MercatorNet (mercatornet.com), Nationwide News (www.news.com.au) och BioEdge (www.bioedge.org)