Belgien betalar för polska kvinnors aborter

06 oktober 2021

Den belgiska regeringen har meddelat att Belgien, som första land i världen, kommer att bekosta aborter för kvinnor i Polen där abort numera är nästan totalförbjudet.

Polen skärpte sina redan restriktiva abortlagar ytterligare i oktober förra året, vilket utlöste stora protester. Läs mer >> 

Enligt den nya lagstiftningen är det inte längre tillåtet med abort vid avvikelser på fostret. Även om abort varit olagligt i Polen sedan länge har lagen tidigare haft undantag för abort på grund av avvikelser på fostret, graviditet efter våldtäkt, incest eller när kvinnans liv var i fara.

Den belgiska regeringen, som tillkännagav sitt åtagande på den "Internationella dagen för säkra aborter", utlovar ekonomiskt stöd till kvinnor som reser från Polen till ett annat land för att göra abort. Belgiens hälsominister lovade 10 000 euro till organisationen Abortion Without Borders (Abort utan gränser) som ger ekonomiska bidrag och råd till polska kvinnor som vill göra abort.

Enligt Abortion Without Borders har 17 000 personer kontaktat dem för att få hjälp under de sex månader som gått sedan den dom i Polens högsta domstol som innebär en kraftig skärpning av lagstiftningen, och uppger att de tar fortfarande emot omkring 800 samtal varje månad.

Innan lagändringen gjordes majoriteten av aborter i Polen pga. fosterskador, skriver tidningen Independent.

Källa: Independent (www.independent.co.uk)