Brittiskt mirakelbarn fött i vecka 22 – utvecklas väl

21 april 2021

I Greenwich i Storbritannien föddes i oktober lilla Charvi Matthews i graviditetsvecka 22. Hon vägde då runt 400 gram. Mot alla odds utvecklas den lilla flickan väl och mår bra.

Enligt föräldrarna Millisa Matthews och Daniel Golding var den lilla flickan, som egentligen skulle ha fötts i slutet av februari i år, liten som en docka. Läkarna hade sagtatt risken att barnet inte skulle överleva var 90 procent.

Den extremt tidiga förlossningen orsakades av en blodförgiftning. För att rädda mammans liv gjordes ett akut kejsarsnitt. Efter specialistvård och 35 blodtransfusioner trotsade lilla Charvi läkarnas förväntningar. Nu kan hon andas själv och dricka ur en flaska.

— Det var en skrämmande tid. Varje gång jag fick ett telefonsamtal från sjukhuset ville mitt hjärta sluta slå och jag grät, eftersom jag förväntade mig det värsta. Vid ett tillfälle sa en läkare att jag förlängde det oundvikliga. Men hur illa som det än var, visste vi att vi aldrig skulle ge upp henne, berättar mamman Millisa.

Första överlevande i vecka 22

Tidigare denna månad flyttades Charvi till den neonatala avdelningen. Nu, mer än fem månader efter födseln, har hennes tre syskon ännu inte fått träffa henne. Men hon väger nästan tre kilo och kan andas utan hjälp i upp till tre timmar om dagen.

— Läkarna har sagt att hon har överträffat alla deras förväntningar, de trodde inte att hon skulle överleva de första 48 timmarna. Hon är den första överlevande som föddes i vecka 22 på S:t Thomas Hospital i Greenwich, säger mamman stolt.

Även om det fanns stunder då Millisa tvivlade på om hon gjorde det rätta i att utsätta sin dotter för fortsatt behandling var hon innerst inne övertygad om att barnet skulle klara det.

— Jag vill dela budskapet om hopp till andra familjer. Jag tror inte många är så hoppfulla över  de barn som födds i vecka 22, och många av de barnen avlider tyvärr, men man bör alltid ge dem en chans. Jag vill att andra mammor skall veta att barn födda i vecka 22 kan överleva, så ge inte upp hoppet. Mirakel kan ske, Charvi har bevisat det, säger Millisa Matthews. Läs mer >> 

Källor: NewsShopper (www.newsshopper.co.uk) SPUC (spuc.org.uk)