Förslag om att legalisera abort på Malta

17 maj 2021

Malta är det enda EU-land som har ett totalt förbud mot abort. Nu har en oberoende parlamentsledamot lagt fram ett lagförslag för att legalisera abort.

Enligt Maltas gällande lagstiftning kan alla som gör abort eller hjälper till med det dömas till mellan 18 månader och tre års fängelse. Åtal förekommer dock sällan. Enligt en brittisk undersökning reser runt 400 kvinnor årligen från Malta för att göra abort utomlands och cirka 200 kvinnor uppskattas varje år köpa abortpiller på nätet.

Förslaget till lagändring lades fram av den oberoende parlamentsledamoten Marlene Farrugia i förra veckan:

— Vi vet alla att kvinnors rättigheter inte kan skyddas genom att man hotar med fängelse. Rätten till liv skyddas genom att kvinnor får tillgång till säkra och nödvändiga tjänster, säger Marlene Farrugia.

Samkört initiativ

Eftersom lagförslaget inte var upptaget på dagordningen dagen då det lades fram förbigicks det utan vidare åtgärder. Några parlamentsledamöter sa dock senare till pressen att de är öppna för att diskutera ämnet. Utanför parlamentet dök det bara en timme senare upp banderoller med texter som "Lita på kvinnor" och "Abort finns redan på Malta".

För att förslaget skall bli lag måste det passera flera steg i parlamentet, först utskottsbehandling, sedan en ytterligare debatt i parlamentet. Regeringen kan stoppa debatten men oppositionen kan åter föra ärendet till dagordningen. De partier som sitter i Maltas parlament är båda emot abort. President George Vella är mot abort och förklarade för journalister att han hellre skulle avgå än att underteckna ett lagförslag om abort. 

— Jag kan inte hindra lagstiftarna från att besluta, det är upp till parlamentet. Men jag har friheten att om jag inte håller med ett lagförslag kunna avgå och åka hem, jag har inga problem att göra detta, säger George Vella till tidningen Times of Malta.

Respekt har tidigare rapporterat om det nya samarbetet på Malta, Voice for Choice, som består av en rad organisationer som arbetar för att landet skall avkriminalisera abort. Läs mer >> 

Källor: Times of Malta (timesofmalta.com), Malta Today (www.maltatoday.com.mt) och Euractiv (www.euractiv.com)